Nad údolím Runnymede

3. 11. 2010

Místem druhého pietního aktu vykonaného na pietní a poznávací cestě do Velké Británie se 2. července 2010 stal doslova dechberoucí památník Air Forces Memorial Runnymede vypínající se nad údolím Runnymede Meadow, kterým protéká řeka Temže.

Památník Air Forces Memorial Runnymede je věnován všem mužům a ženám sloužícím v britském letectvu, kteří padli v 2. světové válce anebo zůstali nezvěstní a nemají žádný známý hrob. Jejich jména jsou vytesána na panelech uvnitř památníků. Připomíná se zde takto celkem 20 456 příslušníků letectva Commonwealthu včetně 145 československých. Z nich zřejmě nejznámější je Alois Vašátko (panel 64).

Střední část památníku byla navržena jako vyhlídka, která má zároveň připomínat řídící věže na letištích. Nabízí pohled do údolí Runnymede Meadow, kde, asi pět km od památníku, byl anglický král Jan Bezzemek roku 1215 svými šlechtici donucen podepsat Velkou listinu svobod (Magna Charta Libertatum), první dokument omezující pravomoci panovníka vůči jeho poddaným na základě zákona. Za příznivých podmínek lze odtud spatřit i některé dominanty Londýna (např. obří ruské kolo London Eye) nebo sídlo britské královny, zámek Windsor.

Oblohu zde křižují letadla vzlétající z londýnského letiště Heathrow – těžko říct, zda jde o shodu okolností, anebo zda místo pro památník, otevřený britskou královnou roku 1953, bylo vybráno a památník navržen již s tímto záměrem, neboť letiště Heathrow zahájilo provoz již v roce 1948.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-velka-britanie/runnymede.html

http://wyrdlight.com/stories/airforcerunnymede.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Forces_Memorial

http://www.cwgc.org/admin/files/cwgc_runnymede.pdf