Nahodilá armáda

27. 10. 2010

V předvečer 92. výročí vzniku samostatného československého státu se v úterý 26. října v Brně uskutečnila slavnostní premiéra amerického dokumentu „Nahodilá armáda“. Jde o obdivuhodný příběh československých legií v Rusku, který netradičním přístupem autorů – amerických amatérských badatelů – poskytuje pohled na jedno z nejslavnějších období našich dějin.

Ve zcela zaplněném sále brněnského kina SCALA přítomné přivítal hlavní organizátor akce a předseda jihomoravské krajské jednoty ČsOL Karel Černoch. Byli mezi nimi jak samotní tvůrci dokumentu, tak i zástupci hejtmanství a magistrátu, představitelé a členové brněnského Sokola, zástupce amerického velvyslanectví v ČR, známý režisér filmu „Tobruk“ Václav Marhoul a především pak studenti a žáci základních a středních škol z Brna a okolí s jejich učiteli.

Za Československou obec legionářskou promluvil člen Předsednictva Republikového výboru ČsOL Emil Cigánik. Zdůraznil, že zejména pro mladou generaci je velice důležité, aby věděla, co všechno byli schopni obětovat naši otcové, dědové, pradědové a příbuzní, aby mohlo vzniknout samostatné Československo. V této souvislosti ocenil i přítomnost studentů Vojenské střední a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Škola nese od roku 1997 čestný název „Škola Čs. obce legionářské“ a její žáci se pravidelně účastní akcí pořádaných ČsOL.

Samotný téměř padesátiminutový dokument, který byl promítnut poté, co odezněly česká, slovenská a americká hymna, velice neotřelým způsobem prostřednictvím historických dokumentů a netradičního komentáře zachycuje osudy československých legionářů v Rusku. Je výsledkem amatérského bádání amerických badatelů a jeho cílem není historický výčet faktů, nýbrž snaha přimět člověka, aby si po jeho zhlédnutí lépe uvědomil svou spojitost s událostmi před více než sto lety.

Na tom, že se snímek poprvé v české verzi promítal v České republice, má výraznou zásluhu právě Karel Černoch. Tento dokument ho natolik zaujal, že neváhat vyhledat jeho americké tvůrce, odjel za nimi do Spojených států a film osobně nadaboval. Nyní se jej snaží zpřístupnit široké veřejnosti u nás doma.

V závěru slavnostní premiéry a po skončení krátké besedy s tvůrci obdrželi z rukou Emila Cigánika a dalšího člena Předsednictva Republikového výboru ČsOL Milana Mojžíše Pamětní plaketu ČsOL režisér filmu Bruce Bendinger, producent John Iltis a představitelka amerického Sokola a spoluorganizátorka akce paní Jean Hruby.

Bratr Emil Cigánik ocenil kvalitu a přesvědčivost dokumentu a netradiční přístup autorů k jeho zpracování. Zdůraznil, že jeho uvedení v Česku je součástí projektu „Legie 100“, který byl vyhlášen ve spolupráci s ministerstvem obrany v loňském roce v souvislosti s blížícím se stým výročí vzniku čs. legií. V rámci tohoto projektu nyní ČsOL přichází s projektem „Legiovlak“, kdy po Čechách bude jezdit kopie jednoho z legionářských vlaků, které se pohybovaly s našimi legionáři po transsibiřské magistrále. ČsOL vybaví tento historický vlak stálou výstavou o čs. legiích, zajistí i lektorský tým, který bude pořádat přednášky ve všech zastávkách tam, kde o ně bude zájem. „Je to náš příspěvek k připomenutí si stého výročí vzniku čs. legií a následného vzniku Československa,“ zdůraznil Emil Cigánik

Součástí slavnostní premiéry dokumentu „Nahodilá armáda“ byla i doprovodná výstava „Cesta ke Zborovu“ a prezentace výstroje a výzbroje čs. legií, kterou zajišťovali členové Klubu vojenské historie 43. pěšího pluku Brno.

Text: Ladislav Lenk

Foto: Iva Ondráčková