Nový památník u Nehvizd

13. 10. 2010

Pozvánka na neděli 26. září 2010 nás informovala o odhalení pomníku v prostoru přistání Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše v rámci výsadku skupiny Anthropoid.

Vlastní slavnostní odhalení ve 13 hodin jsme propásli o pár minut, takže během pochodu na místo nás již míjela odjíždějící vozidla. Ale to nevadí, stali jsme se alespoň prvními návštěvníky…

Odhalený památník je neokázalý a dobře řešený, prostý kámen s prostým nápisem:

Místo seskoku

parašutistů

rtm. Jozefa Gabčíka

rtm. Jana Kubiše

rok 1941

Obklopeni krásnými barevnými kulisami podzimního listí a melancholickým pleskáním deště, vzdali jsme s pohnutím poctu a vzpomínku těm statečným mužům. Čest jejich památce!

Zajímavou historii má kámen, z něhož je pomník zhotoven. Pochází z pískovcových skal u Nehvizd a opracoval ho kameník Josef Bendl (otec současného starosty). Po roce 1948 ležel „ladem“ u místní sokolovny. A slovo dalo slovo a starosta sokola Josef Ryčl ho věnoval obci k vytvoření památníku. Desku na něj vyrobil František Hausdorf, kameník z Nových Jiren.

Je třeba poděkovat všem, kdo se o tento počin, byť v toku času poněkud opožděný, svým úsilím zasloužili.

Odvedli dobrou práci. Snad jen v posledním řádku mohl být uveden i den seskoku – 29. 12. 1941, případně i čas – 2.24. Tato poznámka rozhodně nechce být kritická, ale pouze faktická. Je jasné, že hodnota památníku se použitím stručného datování nijak nesnížila.

Na závěr stručná informace: Je možné, že potenciální zájemce o návštěvu tohoto místa bude mít problémy s jeho hledáním. Z dálnice D11 (E67) je nutno sjet exitem č.8 Jirny a k místu se dostanete buď přes Jirny a Horoušany, nebo přes Nehvizdy. Cíl má souřadnice GPS zhruba 50.123371, 14.717163 (odečteno z Google maps). Více snad napoví přiložená mapka.

Text a foto: Dalibor Filáček

Související odkaz: http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-praha-vychod/nehvizdy

(až dole na stránce)