Odhalení pamětní desky pplk. Josefu Černému v Mořkově

20. 5. 2010

V Mořkově (okr. Nový Jičín) byla v pátek 7. května 2010 u příležitosti 65. výročí osvobození vesnice Rudou armádou odhalena pamětní deska věnovaná místnímu rodákovi pplk. Josefu Černému.

Pamětní deska odhalená dne 7.5.2010 v Mořkově

Pplk. Josef Černý se narodil 13. září 1916 v obci Mořkov. V roce 1939 odešel přes Polsko, kde se setkal s dalšími vlastenci, bojovat proti fašistickým okupantům. Později se stal příslušníkem Prvního československého armádního sboru v SSSR pod vedením Ludvíka Svobody. Černý se vyznamenal v mnoha bojích, obzvlášť potom u Sokolova v březnu 1943. Když se na něj řítil tank, zlikvidoval ho protitankovým granátem, pak se ukryl za stavením a hodil protitankový granát přímo dovnitř německého obrněného vozidla. Zneškodnil tak dvacet nepřátelských vojáků najednou. Pplk. Josef Černý byl nositelem čtrnácti československých, sovětských a polských vyznamenání, kromě jiných též Řádu Velké vlastenecké války. Ve svých pamětech se o něm zmiňuje rovněž armádní generál Ludvík Svoboda. Podle generála M. Končického, který jej osobně znal, byl Černý velmi skromný a nikdy o svých hrdinských činech ani vyznamenáních nemluvil. Černý zahynul při tragické nehodě v roce 1970.

Brigádní generál Mikuláš Končický předává knihu „Hrdinové od Sokolova“ starostce obce Mořkov

Pamětní deska umístěná na budově místní základní školy, kterou pplk. Černý navštěvoval v letech 1923–1931, byla odhalena z iniciativy starostky Ivany Váňové, místostarosty Petra Jorpalidise, členů obecního zastupitelstva a místního rodáka Bc. Stanislava Pítra, předsedy ZO ČSBS Kladno. Zhotovila ji firma pana Petra Janka.

PhDr. Ferdinad Frábel,Petr Janek zhotovitel pamětní desky, brigádní generál Mikuláš Končický a Mgr. Eva Armeanová 

Slavnostní akt se v Mořkově odehrál za přítomnosti spolubojovníka a přítele pplk. Josefa Černého, brigádního generála Mikuláše Končického, příbuzných J. Černého, pedagogického sboru a žáků základní školy, občanů i členů Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Projev starostky Mořkova a rodinní příslušníci Josefa Černého

Jak ve svém úvodním projevu zdůraznila starostka obce I. Váňová, pamětní deska bude tohoto významného rodáka, ojedinělého člověka a hrdinu připomínat občanům Mořkova i jeho návštěvníkům, dnešním i budoucím generacím. Generál M. Končický zavzpomínal na svého přítele a spolubojovníka i na válečné události v letech 1939-1945.

 

Projev brigádního generála Mikuláše Končického a místostarosta obce Mořkov Petr Jorpalidis 

Podtrhl přitom, že jsme byli okupováni, ale bránili jsme se proti fašistické přesile. Generál Končický poukázal také na mnohé tragické stránky našeho boje s Němci po boku Rudé armády, například na nelidské povraždění raněných sovětských i našich vojáků v nemocnici v Charkově, který se Němcům podařilo dočasně znovu dobýt.Vybojování svobody, demokracie a života v míru nás stálo mnoho utrpění, strádaní a obětí, na které nesmíme zapomenout, ale stále si je musíme připomínat. Obětí jsme byli my a ne druhá strana, jak se to dnes často překrucuje. I proto musíme být i dnes bdělí. Svou svobodu jsme si po boku Spojenců vybojovali v krvavých bojích a musíme být připraveni ji bránit a chránit ji i v budoucnosti v zájmu našich příštích generací.

Stanislav Pítr ve svém projevu připomněl setkání s generálem Končickým při oslavách 65. výročí karpatsko-dukelské operace v říjnu 2009, kdy spolu mluvili o pplk. Černém a shodli se na tom, že by bylo dobré ukradenou bronzovou desku nahradit deskou novou. V návaznosti na slova generále Končického připomněl S. Pítr i varovná slova prezidenta Edvarda Beneše z prosince 1945:

„Přijde brzy chvíle, kdy tito viníci se budou před sebou samými a před světem očišťovat z toho, co v těchto letech napáchali. A budou tomu sami věřit, až tyto nové lži budou přednášet. Říkal jsem vám při jiných příležitostech, že máte všecko zaznamenat a povědět to, co jste zažili ve svých vězeních a koncentračních táborech. Ne snad jen proto, abyste nám všem řekli o svém trápení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, až oni začnou s touto svou „očisťovací“ kampaní. Že začnou, o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od očišťování přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální s útokem na naši svobodu národní i lidskost.“

Členové ČsOL položením kytice uctili památku Rudé armády

Je důležité vážit si a s vděčností si připomínat památku každého bojovníka, který položil svůj život za naši svobodu a život v míru a demokracii.

Slavnost v Mořkově velmi vhodně doplnili žáci základní školy kulturním pořadem, děti ve valašských krojích a čestná stráž v dobových uniformách.

Čestná stáž vojáků v dobových uniformách a děti ve valašských krojích před odhalením pamětní desky

Text: Ferdinand Vrábel

Foto: Libuše Hegarová, Stanislav Pítr