Odhalení pamětní desky v uralském Kynu

30. 8. 2010

TISKOVÉ SDĚLENÍ, 29. SRPEN 2010

V uralském Kynu, byla 28. srpna 2010 za účasti 1. místopředsedy ČsOL (Československá obec legionářská) Jindřicha Sitty a náměstka ministra kultury Permské oblasti Alexandra Rudolfoviče Protaseviče slavnostně odhalena pamětní deska československým legionářům, kteří tam v srpnu roku 1918 vítězně svedli jednu ze zlomových bitev s příslušníky Sibiřské armády.

Podle náměstka A. R. Protaseviče je v naší vzájemné historii (mezi Československem, potažmo Českou republikou a Ruskem – pozn. M. Řepka) ještě mnoho událostí, které vyžadují historicky věcné a ideologicky nezaujaté posouzení. „V naší historii je ještě mnoho událostí, které potřebují nezaujatý přístup, protože jedině tak je možné rozvíjet naší vzájemnou spolupráci,“ uvedl A. R. Protasevič. 1. místopředseda ČsOL Jindřich Sitta při této příležitosti uvedl, že ČsOL si hluboce váží každého vojáka, který bojoval za svobodu své země a dodal, že ‚legionáři dokázali pro myšlenku, v té době ještě neexistujícího samostatného a svobodného československého státu, obětovat vlastní život a opustit i své domovy. Bez nich bychom nikdy nemohli cítit pocit, který je dán tomu kdo ví, že má svou vlast a může být na ni hrdý.‘ J. Sitta také poděkoval všem, kdo přispěli k ‚oživení, této pro nás tak důležité vzpomínky na zakladatele samostatného a svobodného československého státu – československé legionáře.‘

Boje o železniční stanici Kyn souvisely s potřebou vojenského zabezpečení osvobozeného Jekatěrinburgu ze severu. 3. č.-s. pluk Jana Žižky proto ve dnech 4. a 5. srpna 1918 svedl boj o železniční stanici Ilim. Z té sibiřská armáda ustoupila na železniční stanici Uň, kterou českoslovenští legionáři dobyli 6. srpna a ustoupila na stanici Kyn, která se měla stát strategickým opěrným bodem sibiřské dělnicko-rolnické rudé armády. K jejímu dobytí československými legionáři došlo po tuhých bojích 7. srpna 1918. 

V souvislosti se slavnostním odhalením pamětní desky čs. legionářům v železniční stanici Kyn na Urale, byla provedena i částečná rekonstrukce tehdejších bojů, které se zúčastnilo bezmála 60 členů klubů vojenské historie z České Republiky (Praha a Hradec Králové) a z Ruska (Jekatěrinburg, Perm a Moskva). 

MILAN ŘEPKA
tiskový tajemník ČsOL
M: +420 606 706 035
E: mrepka@atlas.cz
PS: v případě potřeby kvalitnějšího rozlišení fotografií pro případný tisk mne prosím kontaktujte.