Oslavy 65. výročí osvobození Ostravy

29. 9. 2010

 Ostrava byla osvobozena 30. dubna 1945 v rámci ostravsko-opavské operace, největší bitvy 2. sv. války na našem území. Připomenout si slavné výročí přišly k Památníku Rudé armády do Komenského sadů kromě „našich“ veteránů i další významné osobnosti a také veřejnost.

Ostravu považoval Hitler i koncem jasně prohrané války za tak důležitý opěrný bod, že před bojem o ni své vojáky varoval: „Vydáte-li Moravskou Ostravu, vydáte Německo.“ Proti 140 000 německých vojáků nakonec stanula téměř dvojnásobná sovětská přesila – 260 000 mužů, kteří navíc napadli město z druhé strany, než se obecně předpokládalo. Ostrava tak byla nakonec osvobozena během 1 – 2 dnů. Sovětská armády i čs. jednotky potom téměř bez zastavení pokračovaly dále směrem na Opavu. Osvobození Ostravy zaplatilo svými životy na 20 000 sovětských a asi tisícovka československých vojáků. Jejich památku připomněl v hlavním projevu primátor Ostravy Petr Kajnar, když řekl: “ Je to den, kdy si můžeme uvědomit, že žijeme svobodně a že můžeme prožívat radosti díky tomu, že ostatní lidé za nás položili život.“ Za ČsOL při této příležitosti vystoupil její místopředsedy, brigádní generál v. v. Alexander Beer.

O tom, jakou vážnost a důležitost město Ostrava a všichni oficiální hosté oslavy 65. výročí osvobození Ostravy této události přikládají, svědčilo především množství věnců, jejichž samotné kladení trvalo téměř dvě hodiny. Krásné slunečné počasí a atraktivní přelet gripenů vylákal do krásných jarních Komenského sadů také množství Ostravanů.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://obeclegionarska.cz/index.php?aid=292

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_operace

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-ostrava-mesto/moravska-ostrava