Pietní akt u pomníku Rudé armády v Hlučíně

17. 9. 2010

U příležitosti 65. výročí ostravsko-opavské operace vykonali bývalí příslušníci 1. čs. tankové brigády na svém tradičním setkání v Ostravě několik pietních aktů. Druhý z nich se odehrál 29. 4. 2010 u pomníku Rudé armády v Hlučíně.

Město Hlučín leží na úpatí Hlučínské pahorkatiny nad širokou nivou řeky Opavy a bylo osvobozeno v rámci ostravské operace po dvou dnech bojů 29. dubna. 1945. Na místním hřbitově vojáků sovětské armády byl vztyčen pomník vojákům Rudé armády, u kterého zástupci ČsOL, města i kraje vykonali pietní akt.

Zúčastnila se ho kromě veteránů 2. sv. války také Jevdokije Sidorova z Ruské federace, jejíž bratr Vasilij Sidorov padl při osvobozování tohoto kraje a je patrně pochován na hlučínském hřbitově. Ve dvou hromadných hrobech zde našlo svůj poslední odpočinek celkem 3213 bezejmenných padlých, jejichž památku připomínají dvě pamětní desky. Jednotlivě je zde pohřbeno dalších 143 padlých, jejichž hroby mají jednotně provedené náhrobky. S hřbitovem vojáků sovětské armády těsně sousedí hlučínský židovský hřbitov, částečně zničený během okupace. Část jeho pozemku byla v roce 1945 využita právě pro pohřbení padlých sovětských vojáků.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://obeclegionarska.cz/index.php?aid=292

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_operace

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-ostrava-mesto/ostrava—jih

http://hlucin.com/?page=clanky&id=767

http://hlucin.tv/?page=kategorie&id=4&tv=437&qtl=350&str=99