Pietní cesta po Británii očima mladých studentů

6. 10. 2010

Hlavním cílem cesty bylo Cholmodeley, které leží nedaleko Liverpoolu a za 2. světové války se stalo útočištěm československých vojáků, kteří byli evakuováni z Francie. Dnes, po 70 letech, se zde na památku padlým československým vojákům konal pietní akt, kterého se zúčastnily významné osobnosti AČR.

Zámek v Cholmondeley je postaven ve stejném slohu windsorské gotiky jako naše Hluboká. Snad i to alespoň trochu připomínalo za války našim vojákům domov.

Další navštívená místa v Anglii byla spojena s československými letci ve službách Royal Air Force. Věnce byly položeny v kostele St. Clemens Danes, v jehož dlažbě jsou znaky perutí R.A.F. včetně československých.

Na hřbitově v Runnymede byla připomenuta památka padlých letců. Mezi nimi byl např. Alois Vašátko, velitel 312. československé stíhací perutě.

Autor článku v Runnymede

V Leamington Spa se nachází pomník, který připomíná padák. Jsou na něm jména parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha. Jako vzpomínka na tyto hrdiny, kteří věděli, že jdou téměř jistě na smrt, a seskočili padákem do své okupované vlasti, kde plnili významný úkol, byl položen věnec.

Město Leamington Spa se může pyšnit zřejmě jedinou kašnou na světě ve tvaru padáku.

Při překonávání kanálu La Manche, trajektem zpět na pevninu jsme podle staré tradice vhodili věnec do moře na památku vojákům, kteří zemřeli na moři.

Ve Francii jsme navštívili československý vojenský hřbitov u La Targette, kde leží legionáři z první války, a čs. vojáci, kteří na západní frontě položili život za porážku nacismu a osvobození své vlasti. Člověk si mezi těmi všemi hroby padlých vojáků uvědomí, co svoboda stojí.

Mimo pietní místa jsme navštívili také zajímavé muzea, kde jsme se seznámili s historickou technikou. Např. seznámení s leteckou technikou Bitvy o Británii v muzeu v Duxfordu bylo více než zajímavé a stejně tak muzeum, které je věnováno událostem v Den D., a námořnické muzeum v Portsmouthu věnované další velké stránce vojenství, která je nám, suchozemcům, vzdálená a vzácná.

Bombardovací letoun Lancaster – jeden z mnoha exponátů muzea RAF v Hendonu

Loď Victory admirála Nelsona v suchém doku v Portsmouthu jako muzejní exponát

Celkově na mě tato cesta velice zapůsobila a dala mi hodně. Sice jsme nejmladší generace, ale tím spíš bychom si měli připomínat hrdinství těch, kteří se postavili proti útlaku a bojovali za ideály demokracie a budoucnost své vlasti.

Text: Jakub Müller

Foto: Jitka Lenková