Pohřeb válečného veterána

31. 10. 2010

Ve středu 27. 10. 2010 se konal pohřeb válečného veterána, předsedy Jednoty ČsOL Kladno a dlouholetého člena Českého svazu bojovníků za svobodu majora v. v. Jiřího Plakoše (20. 3. 1920 – 20. 10. 2010).

Bratr Jiří Plakoš za 2. světové války jako voják prošel bojovou cestu z Buzuluku do Prahy. Bojoval u Dukelského průsmyku, Liptovského Mikuláše a na dalších místech při osvobozování republiky. Byl příslušníkem Československé armády v zahraničí v době od 1. 8. 1940 do 5. 5. 1945 . Za své bojové zásluhy byl mnohokrát vyznamenán. U příležitosti 65. výročí osvobození republiky dostal vyznamenání z  Velvyslanectví Ruské federace, které přebíral již těžce nemocný v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Pohřbu J. Plakoše se zúčastnil primátor města Kladna ing. Dan Jiránek, blízký přítel a spolubojovník generál Miloslav Masopust, za ČsOL pplk. ing. Vladimír Ditrich a místopředsedkyně Jednoty ČsOL Kladno Mgr. Eva Armeanová, za OV ČSBS předsedkyně Mgr. Gabriela Havlůjová, předseda ZO ČSBS Kladno Bc. Stanislav Pítr a další členové z řad ČsOL a ČSBS Kladno.

Mgr. Eva Armeanová ve svém rozloučení vyzdvihla bojové zásluhy bratra Plakoše, poděkovala za jeho obětavou práci a cenné zkušenosti a přislíbila, že i nadále bude naplňován legionářský odkaz a že na našeho předsedu nikdy nezapomeneme.

Válečnému veteránovi byla prokázána poslední vojenská pocta. U rakve stála čestná stráž, na podušce byla vystavena jeho vojenská vyznamenání a byly vypáleny čestné salvy.

Čest jeho památce!

Text: Eva Armeanová

Foto: Stanislav Pítr

Související odkazy:

http://obeclegionarska.cz/index.php?aid=270

http://obeclegionarska.cz/index.php?aid=207