Slavnostní nástup příslušníků 44. lehkého motorizovaného praporu

11. 10. 2010

V pátek 24. září se již podruhé v letošním roce člen Jednoty br. Stanislava Berana z Jindřichova Hradce zúčastnil slavnostního nástupu příslušníků 44. lehkého motorizovaného praporu.

Připomněl na něm vojákům a vojákyním tohoto útvaru další významný den v novodobých vojenských dějinách našeho národa. Poprvé se tak stalo 2. července, kdy místopředseda Jednoty br. Luboš Oravec při příležitosti 93. výročí bitvy u ukrajinského města Zborova hovořil o dějinných souvislostech a významu tohoto dne, který byl v meziválečných letech významným dnem ozbrojených sil Československé republiky.

Tentokrát br. František Toman vystoupil s proslovem k výročí dne, ve kterém českoslovenští vojáci – příslušníci 1. československého armádního sboru v SSSR po dlouhých pěti válečných letech dne 6. října 1944 v rámci karpatsko – dukelské operace opět vstoupili na území Československé republiky.

Jindřichohradecká jednota, ve spolupráci s velením 44. lehkého motorizovaného praporu bude i v příštích letech pokračovat v seznamování mladých příslušníků tohoto útvaru s významnými dny naší novodobé vojenské historie. Příští rok to bude připomenutí 68. výročí bitvy u Sokolova a 69. výročí provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha.

Text a foto: Petr Pokovba