Svíce pro válečné veterány se v dešti rozhořely v Brně-Bystrci

14. 11. 2010

V předvečer Dne válečných veteránů se rozhořely zapálené svíce na památku válečných veteránů v Brně Bystrci. ČsOL – Jednoty Valtice, Brno I a II a Jihomoravská krajská jednota – ve spolupráci s úřadem Městské části Brno-Bystrc zorganizovaly společnou pietní vzpomínku na padlé a zemřelé válečné veterány.

Nepokládaly se kytice, nepronášely se dlouhé projevy. Svou svíci za padlé kamarády v nepříjemném dešti zapálil dosavadní starosta MČ Brno Bystrc Ing. Svatopluk Beneš, zástupci jednotlivých jednot ČsOL, Klub vojenské historie 43. ppl Brno a také řada válečných veteránů z Brna a Kyjovska, mimo jiné plk. Emil Boček, čerstvý nositel Řádu bílého lva vojenské skupiny III. třídy, nebo Ing. Vladimír Rajda, spolupracovník paravýsadku CARBON na Kyjovsku.

Slavnostní večer poté pokračoval ve Společenském centru v Brně-Bystrc vystoupením Vojenského uměleckého souboru Ondráš s benefičním projektem Růže pro válečné veterány – Z kraje do kraje“. VUS Ondráš spolu s Československou obcí legionářskou v letošním roce uspořádal sérii takovýchto benefičních koncertů, jejichž výtěžek je určen na podporu domovů pro válečné veterány. Na čísle účtu veřejné sbírky (43-6584380277/0100) se právě ke Dni válečných veteránů za celý rok sešlo více jak 130 tisíc korun a série koncertů jako Vánoční vinšování s Ondrášem na konci letošního roku určitě ještě přinese další prostředky pro tuto sbírku.

Text a foto: František Trávníček