Tradice znovu oživlá

13. 7. 2010

Dne 2. července 1917 se v okolí neznámé obce na Ukrajině uskutečnila nejznámější bitva československých legií na Rusi – bitva u Zborova. Její význam v nové republice byl ceněn tak vysoko, že po 28. říjnu – vzniku Československé republiky, se stal druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Ve třicátých letech pak vznikl i sportovní závod – Zborovský závod branné zdatnosti – a dnes se k tomuto závodu organizačně Československá obec legionářská již druhým rokem opět vrací.

V letošním roce se dvakrát na půdě výcvikového prostoru vojenského útvaru Bučovice Hruškový sad a Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov Březina sešla čtyřčlenná družstva žáků základních škol a gymnázií, aby poměřili své sportovní štěstí.

V neděli 1. června 2010 se v Bučovicích uskutečnilo již druhým rokem krajské kolo Zborovského závodu branné zdatnosti (ZZBZ) Jihomoravského kraje. Velení útvaru Bučovice spolu s ČsOL jednotou Valtice a krajskou jednotou Brno připravilo nejen hodnotnou a náročnou trať pro běh, střelbu ze vzduchovky, překonávání překážek a hod granátem, ale také kvalitní doprovodný program formou ukázky techniky spojený se dnem otevřených dveří pro žáky a veřejnost bučovických škol.

Ve středu a ve čtvrtek 23. a 24. června 2010 se uskutečnilo tentokráte již celomoravské kolo ZZBZ. Záštitu nad kláním družstev z Moravskoslezského, Zlínského a Jihomoravského kraje převzal armádní generál v. v. Tomáš Sedláček, plukovnice v. v. Marie Lastovecká–Ljalková a velitel VV – VA Vyškov brigádní generál Ing. Jaromír Zůna, MSc. Organizačně závody zabezpečila Krajská jednota ČsOL Brno a Jednota Valtice ČsOL spolu s VV – VA Vyškov a Odbornou školou Vojenské policie Vyškov. Doprovodnou výstavku historických uniforem a zbraní zabezpečil Klub vojenské historie 43. pěšího pluku Brno.

Členitější a náročnější terén, větší konkurence, dobré počasí, velká snaha získat hodnotné poháry do svého držení pro rok 2010. To vše se odrazilo ve výsledcích Putovního poháru Zborovského závodu branné zdatnosti pro Moravu.

1.     místo obsadila Základní škola Kyjov – Újezd, která byla počátkem června i vítězem Jihomoravského krajského kola

2.     místo získala Základní škola Opava – Vrchní

3.     místo kombinované družstvo Základních škol města Hodonín

V roce 2011 se tak po úspěšném zvládnutí dosavadních kol může obnovit tradice – celostátní kolo Zborovského závodu branné zdatnosti.

Text a foto: František Trávníček