Uctili jsme památku padlých Commonwealthu

7. 11. 2010

Čestný předseda ČsOL armádní generál Tomáš Sedláček a předseda ČsOL plk. Pavel Budinský se v neděli 7. 11. 2010 dopoledne zúčastnili pietní a vzpomínkové slavnosti pořádané Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska na Pražském válečném hřbitově Commonwealthu na Olšanských hřbitovech.

Spolu s válečnými veterány a pamětníky a dalšími zúčastněnými si připomněli ty, kteří zemřeli ve službě své vlasti a pocházeli ze zemí Commonwealthu – Austrálie, Kanady, Kypru, Indie, Nového Zélandu, Pákistánu, Jižní Afriky a Velké Británie – a kteří jsou zde pohřbeni. Rovněž byla připomenuta památka padlých Poláků, odpočívajících po jejich boku, a mnoha Čechů a Slováků, jejich druhů ve zbrani padlých ve společném boji za svobodu.

Po krátké modlitbě následoval vlastní pietní akt, kdy byly k ústřednímu památníku, Kříži oběti (Cross of Sacrifice), položeny věnce. Památku padlých přítomní uctili po odtroubení Večerky (Last Post) dvěma minutami ticha. V závěru zazněly britská a česká hymna.

Vzpomínková slavnost poté pokračovala setkáním pamětníků a veteránů s britskou velvyslankyní Sian Christinou MacLeod v prostorách britského velvyslanectví v Praze.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkaz:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-hlavni-mesto-praha/vojenska-pietni-mista-v-praze-3-_-strana-2-_.html