Unikátní exponáty, dojemné vzpomínky

5. 1. 2010

Jednou ze zastávek na pietní a poznávací cestě zorganizované ČsOL v říjnu loňského roku se stalo Muzeum SNP v Bánské Bystrici. Jeho návštěvu zahájili účastníci cesty pietním aktem před monumentálním sousoším s věčným  ohněm v centrálním prostoru mezi oběma „loděmi“ muzejní budovy.

Prohlídka bohaté expozice doplněné také audiovizuálními programy se stala dojemným zážitkem především pro veterány, kteří se za 2. světové války zúčastnili bojů v této oblasti a nyní si připomenuli onu nelehkou dobu. Všichni si zároveň uvědomili, jak rychle se to, co ještě nedávno bylo téměř současností, propadá stále hlouběji a hlouběji do historie.

Šachové figurky vyrobené vězni v I’lave, vedle část spodního prádla, na které vězněný A. Markuš v kódech vyšil deník a osnovu románu Strýko.

Zájemce o vojenskou techniku samozřejmě nezklamala ani venkovní výstavní plocha zaplněná nejrůznějšími děly, tanky a obrněnci, přičemž některé kousky, např. čs. lehký tank, odborníci považuji za unikátní.

Sovětské protiletadlové dělo vzor 1944 (KS-18), ráže 85 mm, součást výzbroje Rudé armády a 1. čs. armádního sboru

Československý lehký tank vzor 38 (LT-38), součást výzbroje Slovenské armády a 1. čs. armády na Slovensku

Všem jim vévodí nepřehlédnutelný dopravní a bombardovací letoun Li-2, do jehož útrob mohou návštěvníci po zaplacení symbolického poplatku 50 eurocentů také vstoupit a podrobně si ho prohlédnout.

Shromažďování nejrůznějších exponátů a historické dokumentace se Muzeum SNP věnuje průběžně od svého vzniku v roce 1955. Tak, jak se sbírky rozrůstaly a v průběhu let se měnily a vyvíjely i požadavky na jejich prezentaci veřejnosti a technické možnosti muzea, proměňovala se také expozice. Ta dnes působí majestátním, důstojným dojmem, k čemuž podstatnou měrou přispívá také budova muzea z roku 1969 nenásilně dominující celému prostranství.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkaz: http://www.muzeumsnp.sk/index.php