V lázeňském parku

4. 11. 2010

Památník českým parašutistům, kteří uskutečnili atentát na říšského protektora R. Heydricha, se nachází uprostřed lázeňského města Royal Leamington Spa v tamním parku.

Je proveden jako fontána a má neobvyklý, avšak velmi symbolický tvar klasického vojenského otevřeného padáku, po jehož obvodu jsou vytesána jména sedmi parašutistů ze skupiny Anthropoid. Pramínky vody, které z kopule padáku stékají, připomínají padákové šňůry. Vedle fontány je na zemi umístěna deska, k níž účastníci pietní a poznávací cesty ČsOL do Velké Británie 3. července 2010 položili věnec a křížky Royal British Legion k uctění památky těchto hrdinů. Okolí fontány dotváří ještě sluneční hodiny umístěné na sloupu před fontánou a cestičky lemované vřesem, dovezeným sem přímo z obce Lidice, vypálené v odvetu za atentát.

Dnes čtyřicetitisícové město Royal Leamington Spa ležící na řece Leam vzniklo na místě, kde vyvěrají již od 15. století známé minerální prameny. V 19. století se začaly používat k tehdy velmi populární a společenský atraktivní lázeňské léčbě. Z této doby se také dochovala řada cenných budov a lázeňských pavilonů ve viktoriánském stylu.

Leamington Spa a jeho okolí je nerozlučně spjato s působením našich jednotek ve Velké Británii za druhé světové války. Přímo ve městě, v dnes již zbořené viktoriánské víle uprostřed parku, se nacházelo čs. velitelství. Do nedalekého uprchlického tábora Morton Padbox bylo umístěno na sedm tisíc československých vojáků, mezi nimi i členové budoucích výsadků na území protektorátu. V blízkosti Leamington Spa, v usedlosti Compton Verney House (dnes galérie), sídlila část exilové vlády a samotný plán atentátu na Heydricha se zrodil v jednom z domů na leamingtonské ulici Newbold Terrace.

Tyto historické události se staly podnětem pro Jednotu Obce legionářské ve městě Leamington Spa k postavení památníku věnovaného čs. parašutistům, který byl odhalen starostou města 26. 10. 1968. Jméno autora fontány se bohužel zatím nepodařilo z dostupných pramenů zjistit.

Stav fontány samotné není dnes ideální, její kámen za ta léta přece jen nahlodal zub času a bylo by třeba přistoupit k jeho restaurování. Případné jednání v tomto směru, jak upozornili členové Československé obce legionářské v zahraničí, by ovšem bylo třeba vést se současným majitelem fontány – Radou okrsku Warwick (Warwick District Council).

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-velka-britanie/royal-leamington-spa.html

http://g3nqf.co.uk/category/everything-else/?pg=3

http://books.google.cz/books?id=rTVHZAAjoMcC&pg=PA90&lpg=PA90&dq=leamington+spa+parachute+fountain&source=bl&ots=-vq-PnaOgt&sig=wQLftSf7tnhPRMsXZnzCj0_QxYk&hl=cs&ei=pHvRTLPIOM2eOq3Amb8M&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CEEQ6AEwBw#v=onepage&q=leamington%20spa%20parachute%20fountain&f=false