V Plzni uložili prsti z bojišť čs. legionářů

18. 11. 2010

Ve čtvrtek 11. listopadu se uskutečnil u pomníku válečných veteránů v Plzni na Slovanech pietní akt u příležitosti Dne válečných veteránů. Během ceremoniálu byly ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Sdružením válečných veteránů vloženy do pomníku prsti z bojišť, na nichž se vyznamenali českoslovenští legionáři.

Schránku s prstí z Arrasu vložil místopředseda ČsOL pplk. Jindřich Sitta, schránku s prstí ze Zborova plukovník gšt. Jiří Kašpárek, schránku s prstí z Dukly brigádní generál Antonín Husník a schránku s prstí z Dunkerque vložil brigádní generál Miroslav Štandera. Po vložení každé prstě byla vystřelena salva. Při slavnosti hrála kapela Pětatřicátníků a návštěvníci si mohli také prohlédnout historické uniformy a vojenskou techniku.
Po ukončení pietního aktu v Plzni se zástupci Krajského vojenského velitelství Plzeň, Československé obce legionářské a Sdružení válečných veteránů přesunuli do Štěnovic, kde společně položili kytice na hrob podpraporčíka in memoriam Nikolaje Martynova, který zahynul v roce 2007 v misi ISAF na území Afghánistánu.

Jindřich Plescher

Foto: KVV Plzeň