Váleční veteráni – letec a průzkumník – na návštěvě Masarykovy základní školy v Lanžhotě

23. 4. 2010

Plukovník ve výslužbě Emil Boček, příslušník 312. a 310. squadrony RAF ve Velké Británii, a Ján Novenko, průzkumník a tlumočník 8. gardové jezdecké divize Rudé armády, která osvobozovala Hustopeče, Křepice, Brno. Dva váleční veteráni, dva osudy, dva životní příběhy. A o ty se dne 14. dubna 2010 podělili se žáky Masarykovy základní školy v Lanžhotě, který Ján Novenko před 65 lety taktéž osvobozoval.

Dvě skupiny žáků druhého stupně se zájmem vyslechly životní příběhy obou veteránů.

 Nad mapou Evropy se zadívaly na strastiplnou cestu, která zavedla sedmnáctiletého Emila Bočka v prosinci 1939 z Brna přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko do Sýrie a libanonského Bejrútu. Následovaly Alexandrie, Marseille, prezentace a výcvik v Agde a nakonec po neúspěšných bojích ve Francii evakuace přes Gibraltar do anglického Liverpoolu.

Žáci se zaposlouchali do vyprávění o výcviku a přeškolení z mechanika 312. squadrony na stíhacího pilota v Kanadě i o pozdější cestě v rámci 310. squadrony z Velké Británie do Československa v srpnu 1945. Až po třech měsících od podepsání kapitulace se naši letci vrátili domů. První bojovali a poslední se vrátili.

Lanžhot v těžkém rozbahněném terénu lužních lesů zavodněných řekou Moravou byl první obcí na jižní Moravě, kterou osvobozovaly jednotky Rudé armády v rámci bratislavsko-brněnské operace v dubnu 1945. S velkým zájmem se žáci vyslechli i vyprávění tehdy mladého průzkumníka a tlumočníka Jána Novenka, který v Lanžhotě před 65 lety identifikoval jednotlivá palebná postavení německých tanků.

Popisoval své zážitky při osvobozování dalších měst na Moravě a také osudy, které ho zavály do Rudé armády, se kterou od Lučence až do Brna osvobozoval jednotlivá města a obce slovenského jižního pohraničí a Moravy.

Besedy vyvrcholily autogramiádou veteránů a poté i položením kytice k pomníku osvoboditelů obce Lanžhotě.

Text: František Trávníček

Foto: Iva Ondráčková