Vzpomínková slavnost v Cholmondeley

4. 11. 2010

Vyvrcholením pietní a poznávací cesty organizované ČsOL do Velké Británie se bezpochyby stala účast na vzpomínkové slavnosti v parku zámku Cholmondeley nedaleko Liverpoolu.

Účastníci slavnosti si připomněli neuvěřitelných 70 let od okamžiku, kdy se tento zámecký park stal útočištěm pro přibližně čtyři tisíce československých vojáků, kteří se sem v létě roku 1940 přepravili po útěku z okupované Francie. Velkorysý azyl jim zde nabídl majitel panství, starobylý šlechtický rod markýzů z Cholmondeley (čti „čomly“), který přišel na Britské ostrovy již s Vilémem Dobyvatelem roku 1066. Nejvíce se o to zřejmě zasloužila markýza Sybil (1894-1989), žena na svou dobu v každém ohledu mimořádná, která se dobře znala s Janem Masarykem. Když bylo jasné, že většina čs. vojáků evakuovaných z Francie připluje do Liverpoolu, spolu s manželem jim dala k dispozici rozsáhlý park u svého nedalekého zámku Cholmondeley.

Jeho rozlehlost si dobře uvědomili i všichni účastníci vzpomínkové slavnosti. Poté, co vjeli do parku vstupní branou zvanou Beeston Lodge, čekalo je k pomníku stojícímu na místě někdejších čs. velitelských stanů půl kilometru cesty a k samotnému zámku potom ještě další dva. Vlastní památník je tvořen dvěma pomníky. Stojící pomník z červeného pískovce při svém pobytu v Cholmondeley v létě 1940 vytesal a vztyčil tehdy začínající sochař František Bělský a slavnostně jej odhalil jej 28. září téhož roku J. Masaryk v rámci rozlučkové slavnosti před odjezdem čs. vojáků do zimních posádek. Ležící pamětní desku zde v roce 1999 se souhlasem markýze z Cholmondeley umístila Československá obec legionářská v zahraničí (ČsOLz). O rok později přibyla k památníku ještě památeční lípa vysazená na místě, kde stával dub, pod nímž naši vojáci často sedávali. Z jeho dřeva byly vyrobeny lavičky vedle památníku, a to po vzoru dobových laviček, které stály před zámkem v roce 1940.

Během pietního aktu se památník doslova ocitl v obležení účastníků slavnosti. Oficiální ráz celé akce podtrhla přítomnost zástupce britské královny v hrabství Cheshire, lorda lieutenanta Davida Briggse, MBE, s chotí stejně jako účast ministra kultury ČR Jana Kohouta a náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Vlastimila Picka. Mezi nejváženější hosty patřili pamětníci, především armádní generál v. v. a čestný předseda ČsOL Tomáš Sedláček, který ve svém projevu zavzpomínal na první okamžiky po vylodění ve Velké Británii a vřelé přijetí, k němuž patřily pro Anglii tak typické sendviče a čaj. Za ČsOL se pietního aktu dále zúčastnili její místopředseda Jindřich Sitta a tajemník Emil Cigánik.

Vzpomínková slavnost dále pokračovala přímo před zámkem, kde se jí zúčastnil současný, sedmý markýz z Cholmondeley David (nar. 1960). Jeho matka, markýza Lavinie (nar. 1921), manželka šestého markýze z Cholmondoley (1919-1990), syna lady Sibyl, pozvala přítomné také k prohlídce několika zámeckých komnat. Při té příležitosti představitelé ČR, SR i ČsOL vyznamenali řadu osobností, kromě již zmíněného markýze Davida a markýzy Lavinie také Ninu Vignerovou-Dobosharevich, jedinou dosud žijící zakladatelku ČsOLz, předsedu ČsOLz Boba Robertsona a další členy ČsOLz i veterány 2. sv. války – plk. v. v. Josefa Nováka, plk. v. v. Miloslava Kratochvíla Bittona a plk. v. v. Františka Kaplana. Rovněž ocenili velitele jednotek armádních a leteckých kadetů, kteří svou přítomností rovněž podtrhli slavností ráz celé události.

Text: Jitka Lenková

Foto: Jitka Lenková, Milena Kolaříková

Související odkazy:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-velka-britanie/cholmondeley.html

http://www.cholmondeleycastle.com/Contact.asp?S=5&V=1&P=9