Zapomenuté transporty

20. 1. 2010

Mezinárodně uznávaný čtyřdílný filmový dokumentární cyklus Zapomenuté transporty, jenž dokončil loni po deseti letech výzkumu a natáčení historik a politolog Lukáš Přibyl, nyní vychází na DVD.  

Zapomenuté transporty neukazují, tak jako většina dokumentů o holokaustu, vytetovaná čísla na rukou, pruhované vězeňské uniformy, proslovy Hitlera nebo slzy ronící vzpomínky přeživších. Vzděláním historik a politolog Lukáš Přibyl strávil během deseti let práce na Zapomenutých transportech bez přehánění tisíce hodin historickým výzkumem. Přestože jsou Zapomenuté transporty cenné z hlediska filmařské práce, nabízí na rozdíl od ostatních filmů o tomto období jedinečné historické informace. Ty jsou s přibývajícím věkem přeživších holokaustu už v tuto chvíli v mnoha případech znovu nezachytitelné.

Autor navíc nepoužil jedinou větu komentáře, zásadně se vyhnul současným nebo dohrávaným záběrům, obrazově pracuje jen s autentickými a často dosud neznámými materiály, které našel osobně v archivech nebo u nejrůznějších lidí. Zapomenuté transporty mapují systematicky konkrétní oblasti Evropy a navíc zkoumají různé modely přežití v extrémních podmínkách, svědci v nich často s obdivuhodným optimismem a humorem popisují „normální život“ v ghettu, první lásky, útěky, velmi často i boj o holý život.

Série „Zapomenuté transporty“ průběžně získávají respekt po celém světě, a to nejen ve filmových kruzích. Kromě současně probíhajících  festivalů v Palm Springs a Jewish Film Festival v New Yorku, kde Přibyl osobně doprovází díl věnovaný Polsku, jsou v Evropě a USA organizovány projekce všech čtyř filmů najednou a to nejen v rámci festivalů. Za dva měsíce se tak Přibyl do New Yorku vrátí. Samostatné projekce jeho filmů se odehrají přímo na Manhattanu v sále pro 600 lidí na konci března. Účast na tuto událost přijal mezi jinými uznávanými osobnostmi politického a kulturního světa nositel Nobelovy ceny Elie Wiesel.

Nyní toto unikátní dílo vyšlo 15. 1. 2010 také na DVD (4 x 90 minut) za 760 Kč. Objednat si ji lze na adrese zapomenutetransporty@gmail.com.

Připravila: Jitka Lenková

Související odkaz: http://www.tha.cz/filmy_transporty.html