Zborov 2010

13. 10. 2010

Zpráva o cestě českomoravské pracovní skupiny v červnu 2010

Ve čtyřúhelníku ukrajinských obcí Zborov, Chorobrov, Hodov a Zarudže se rozprostírá mírně zvlněná, poněkud jednotvárná krajina, ztvárněná m. j. na obraze Slávy Smolky „Panorama bojiště u Zborova 2. července 1917“.

Zda jej vytvořil opravdu v den slavné bitvy je otázka, na kterou nemám odpověď, ale o to nejde. Podstatné je, že tento terén v sobě, ve svých úvozech a pláních, skrývá paměť na významnou historickou událost našeho národa. Že byl československými občany nejprve s nadšením navštěvován a poznáván, aby byl poté na celá desetiletí zapomenut.

Až v prvních letech České republiky tato místa přibližuje dokument zesnulého režizéra Milana Myryšky „Zač jsme bojovali“. Je to po dlouhé době první filmový pohled na pozapomenutou krajinu a všechny, kteří mají úctu k historii oslovuje: „Přijeďte, projděte a zastavte se na těchto místech!“

Tato výzva (a nejen ona) přiměla tříčlennou česko–moravskou skupinku letos v červnu projet, nebo projít prostor bojiště, s cílem identifikovat a zaznamenat dnešní terén v místech, kde byly známé pozice a probíhaly významné bitevní linie. S cílem vytvořit pro případné návštěvníky borovského bojiště jakýsi „bedekr“, který jim usnadní pohyb v tomto terénu.

Zda a jak se jim to podařilo, posuďte sami v přiloženém REPORTU a v materiálu s názvem CESTA BOJIŠTĚM (obojí ke stažení ve formátu *pdf ).

Text a foto: Dalibor Filáček

Související odkaz: http://background.webnode.cz/