Znovuodhalení pamětní desky padlých zaměstnanců automobilky Škoda Auto

4. 10. 2010

Jednota Mladá Boleslav srdečně zve na znovuodhalení pamětní desky padlých zaměstnanců automobilky Škoda Auto, které se bude konat 28. října 2010 ve 14 hodin u tzv. 3. brány vchodu do závodu (z Laurinovy ulice).

Tato pamětní deska byla odhalena v prostorách závodu v prvních poválečných dnech zaměstnancům Václavu Bubákovi a Bohumilu Doušovi, kteří padli 5. května 1945 v prostoru dnes bývalé 3. brány. V roce 1991 byla deska při přestavbě budovy, na níž byla umístěna, sňata. K jejímu znovuodhalení dojde až díky iniciativě naší Jednoty Mladá Boleslav v letošním roce.

Co se vlastně stalo onoho revolučního 5. května roku 1945? Příslušníci německého wehrmachtu v nákladních vozech pronikli do prostoru závodu, aby zcizili pohonné hmoty. Při opouštění závodu se jim do cesty postavil se zbraní v ruce účetní Bohumil Douša. Příslušník závodní stráže na něj namířil samopal, což spatřil Václav Bubák a skočil na Doušu, aby jej srazil k zemi a zachránil mu tím život. V tom se ozvaly výstřely. Bohumil Douša byl na místě mrtev a Václav Bubák zemřel téhož dne po převozu do nemocnice. Jejich jména tak jsou zapsána na samém začátku seznamu obětí květnové revoluce v Mladé Boleslavi.

Text: Tomáš Pilvousek

Související odkaz: http://www.csol-mb.net/

Pozvánka v pdf viz příloha