Zúčastněte se filmového natáčení!

30. 7. 2010

V Památníku Lidice proběhne za účasti veřejnosti ve čtvrtek 12. srpna v rámci natáčení filmu Lidice rekonstrukce skutečné události – první tryzny za zničení Lidic v roce 1945.

Tvůrci filmu Lidice by ke ztvárnění této historické scény potřebovali na 160 000 komparsistů – tolik lidí se totiž zúčastnilo oné první tryzny za zničení Lidic. Vítán je proto každý, kdo bude mít  čas a chuť podílet se na tomto natáčení či se jen podívat, jak vzniká film – stačí, když se ve čtvrtek 12. srpna do 9 hod. dostaví v černobílém oblečení  k Památníku Lidice, Tokajická č.p. 152 v obci Lidice. Pro zájemce z Kladna bude z Náměstí Svobody v 8 hod. vypraven autobus.

Film Lidice vychází ze scénáře Zdeňka Mahlera Nokturno, který získal v roce 2007 cenu za Nejlepší nezrealizovaný scénář 2007. Přestože, nebo právě proto, že se jedná o mimořádnou filmovou látku, byla cesta k první klapce trnitá. Díky vstřícnému přístupu některých českých společností a štědrosti českých obcí, kterým nebyl osud filmu lhostejný, tak konečně 26. července 2010 padla obnovená první klapka filmu.

Natáčení filmu je plánováno do konce roku 2010, premiéra filmu se pak uskuteční v červnu 2011.

Připravila: Jitka Lenková

více o filmu http://www.filmlidice.cz/

Památník Lidice http://www.lidice-memorial.cz/