Pour Féliciter 2012

18. 11. 2012

V závěru loňského a také začátkem roku letošního došlo do ústředí Československé obce legionářské několik desítek vánočních a novoročních přání. Velice upřímných, srdečných, vkusně vyrobených a mnohdy dokonce nečekaných.

A kdo nám přál šťastné a veselé Vánoce a mnoho úspěchů v roce 2012? Byli to prezident České republiky Václav Klaus, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vlasta Parkanová, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ministr zemědělství Petr Bendl, náměstek ministra obrany Michael Hrbata, první zástupce náčelníka GŠ AČR genmjr. Miroslav Žižka, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt, senátor za Mladoboleslavsko a Turnovsko Jaromír Jermář, poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Brzobohatá a mnohé další osobnosti našeho politického a veřejného života. Mezi nimi například rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Rudolf Urban, čestný předseda ČsOL armádní generál Tomáš Sedláček, primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek, primátor statutárního města Přerov Jiří Lajtoch, primátor města Plzně Martin Baxa, primátor statutárního města Děčín František Pelant, starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková, starosta MČ Praha 21 Pavel Roušar, starosta města Jindřichův Hradec Stanislav Mrvka a další.

Některé obálky přinesly i překvapení. Například krásné přání od Nadačního fondu Mise lékařů – poselství léčby a naděje, přáli nám i žáci a zaměstnanci Základní školy genpor. Františka Peřiny v Praze Řepích a také třeba vojenský a letecký přidělenec Číny v ČR st. plk. Du Weisheng. Kromě dalších přání od spřátelených organizací, občanských sdružení a řady soukromých firem bych rád vzpomněl dvě.

„Poklidné vánoční svátky přeji všem pracovníkům Československé obce legionářské. Nezapomínejte na mě! Jsem vdova po majorovi v.v. Františku Poledníkovi. Letos jsem oslavila 90 let!“ Tak nám přála Marie Poledníková. Václav Hajný z Karlových Varů nám zaslal krásnou pohlednici s pávem, na níž byl následující vzkaz: „Vážení, nejdříve Vám chci poděkovat za přání k vánočním svátkům. Nám, kteří jsme tady ještě zůstali, zbyly už jen vzpomínky na krutá válečná léta. Je nám milé, že jste si na nás vzpomněli. Těší nás, že už 66 roků žijeme v míru, za který bylo obětováno tolik životů a prolito tolik krve. Děkuji Vám za vaši starostlivost o nás a přeji Vám v novém roce hodně zdraví, štěstí a úspěchů.“

Vedení Československé obce legionářské chce tímto poděkovat všem, kteří na její adresu a především jejím členům od srdce přáli Pour Féliciter do roku 2012. Snad to štěstíčko budeme mít my i vy.

Připravil: Ladislav Lenk