Atentátníci se vrátí na místo činu a znovu zlikvidují Heydricha

20. 5. 2014

Po dvaasedmdesáti letech se do pražské zatáčky V Holešovičkách vrátí Gabčík s Kubišem, aby zlikvidovali zastupujícího říšského protektora. Městská část Praha 8, Rota Nazdar a další kluby vojenské historie připomenou výročí atentátu jeho rekonstrukcí.

V sobotu 24. května v 10:35 se v „zatáčce“ mezi ulicemi Zenklova a V Holešovičkách opět ozve skřípění brzd a výbuch bomby, kterou rtm. Jan Kubiš zlikvidoval obávaného nacistického pohlavára, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Společná akce domácího a zahraničního odboje přesvědčila spojence k uznání československého odboje a zrušení Mnichovské dohody. Komentovanou ukázku atentátu připraví klub vojenské historie Rota Nazdar podle nejnovějších poznatků vojenských historiků. Podle presidenta KVH Rota Nazdar Viléma Fencla se rekonstrukce odehraje na stejném místě jako před dvaasedmdesáti lety. Původní zatáčku sice změnila rozsáhlá přestavba, takže nevypadá úplně stejně jako za války, i tak doufá, že si návštěvníci odnesou silný zážitek a organizátorům se podaří vyvrátit různé mýty, které o atentátu kolují.

antrophoid1

Po rekonstrukci bude následovat program v Thomayerových sadech, kde kluby vojenské historie připravují ukázky výcviku našich vojáků ve Velké Británii za druhé světové války. Diváci se tak mohou těšit na repliky anglických válečných trenažérů pro výcvik parašutistů nebo operační materiál a radiostanice, které naši výsadkáři používali v Protektorátu. Každý divák bude moct vidět alespoň část toho, čím musel projít každý voják, než byl vysazen do akce, jak tvrdý byl výcvik a jak všestranný musel být každý dobrovolník. Všechny exponáty budou v pohybu, protože každou hodinu proběhne ukázka konkrétního výcviku. Připraveny jsou mimo jiné kurzy pro parašutisty, radiotelegrafisty i střelce z kulometů, minometů a kanonů.

Československou obec legionářskou budou na místě reprezentovat bratři z jednoty Praha 3 a Mladé Boleslavi, a to jak mezi účinkujícími, tak v informačním stánku ČsOL. Bratři mimo jiné představí projekt Legie 100 a jeho jednotlivé části. Zároveň na místě pomohou všem návštěvníkům dohledat jejich předka – legionáře a poradí kde čerpat další informace.

Čestným hostem bude i pan Alexandr Burger, který prošel boji ve Francii v roce 1940. Bratr Burger byl příslušníkem III. pěší roty Československé samostatné brigády ve Velké Británii, ve které jako rotmistři sloužili i Gabčík s Kubišem. V roce 1942 byl vycvičen k obsluze šestiliberního protitankového kanonu, který rovněž bude k vidění v Thomayerových sadech. Na konci války byl střelcem a následně i velitelem tanku Cromwell a bojoval s naší obrněnou brigádou u Dunkerque.

173

Program:

Sobota 24. 5. 2014

9.00 – Přesun dobové techniky k památníku v ulici V Holešovičkách

10.00 – Nástup čestné stráže u památníku a zahájení

10.35 – Rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora R.Heydricha

11.30 – Odjezd kolony dobové techniky do tábora v Thomayerových sadech

12.00 – Začátek „táborového života“ v Thomayerových sadech

13.00 – Ukázka výcviku mužů připravujících se na operační nasazení

Během ukázky bude předveden operační materiál parašutistů, balení a manipulace s padákem X-Type, výcvikové trenažery pro cvičné seskoky a kurz útočného boje.

14.00 – Ukázka výcviku a střelby z 6 liberního protitankového kanónu

Rota Nazdar předvede nově zrekonstruovaný britský protitankový kanon, spolu s tahačem – polopásovým transportérem International Harvester M5A1.

15.00 – Ukázka výcviku obsluh minometů a kulometu

Výcvik a součinnost dvou a třípalcových minometů a výcvik obsluhy kulometu BREN.

16.00 – Ukázka spojení a radiostanic

Předvedení radiostanic používaných skupinami vysazovaných z Velké Británie do Protektorátu a radiotechniky používané ve Vojenské rádiové ústředně v Londýně, která zajišťovala spojení s agenty. K vidění bude spojovací vybavení odbojových skupin a technika vyhledávání radiostanic, které používala k jejich odhalení německá policie.

17.00 – Vodní výcvik

Ukázka operačního nasazení skládacího kajaku při zvláštních operacích.

 

Neděle 25. 5. 2014

10.00 – Ukázka výcviku mužů připravujících se na operační nasazení

Během ukázky bude předveden operační materiál parašutistů, balení a manipulace s padákem X-Type, výcvikové trenažery pro cvičné seskoky a kurz útočného boje.