Battlefield – pocta statečným z Resslovy ulice

16. 6. 2014

Zatímco početné delegace budou pokládat věnce ke kryptě kostela v Resslově ulici, 16 týmů žáků základních škol změří své síly v rámci soutěže Battlefield Jana Kubiše a Josefa Gabčíka. Legionáři prověří jejich fyzičku, důvtip i historické znalosti v lanovém centru.

Závodem, který je inspirován náročným výcvikem československých parašutistů, prošlo již více než 70 týmů žáků základních škol z celé České republiky. Z osmi kvalifikačních kol, která proběhla v Brně, Olomouci, Pardubicích a Praze, postoupilo 16 nejlepších týmů a 18. června se utkají o cenný Pohár Ministra obrany. Finále proběhne v den 72. výročí statečného boje našich parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje a datum není rozhodně vybráno náhodně. Děti se budou moci vžít do podobných pocitů, které při výcviku prožívali naši nejlepší muži za druhé světové války. Jejich odkaz snad mezi nimi zůstane živý, ne jen na stránkách učebnic.

Československá obec legionářská pořádá ve spolupráci s lanovými centry PROUD, 43. výsadkovým praporem Chrudim, kluby vojenské historie jako je Rota Nazdar, Pětačtyřicítka Brno či 276th Sqdn (reenacted) RAF soutěže Battlefield již čtvrtým rokem a zájem mezi školáky rok od roku roste. Z malé soutěže v Chrudimi je dnes celorepubliková akce se stovkami mladých účastníků. Daří se tak plnit cíle projektu a připomínat dětem ze škol hrdinství a odvahu československých vlastenců působících v domácím i zahraničním odboji během druhé světové války, budit u nich zájem o novodobou historii a zlepšovat fyzickou kondici.

V poměrně náročné branné soutěži plní jednotlivé skupiny školáků řadu úkolů. Zdolávají překážky lanového centra, využívají své síly, odvahy, mrštnosti a logického uvažování. Neméně důležitou součástí soutěže jsou i znalosti z historie. Každé družstvo si musí připravit prezentaci k tématu boje o kryptu mezi našimi parašutisty a nacistickými vojáky a gestapem, kde odborná porota vyhodnotí její zpracování a vlastní přínos žáků. Na jednom z kontrolních stanovišť prověří znalosti žáků muži z klubu vojenské historie Rota Nazdar v dobových uniformách s množstvím artefaktů, které se váží jak k atentátu na Heydricha, tak k boji o kryptu.

Nejlepší tým si z rukou nejvyšších představitelů Československé obce legionářské, Ministerstva obrany a Armády České republiky odnese skleněný pohár s vyobrazením sedmi statečných parašutistů padlých v Resslově ulici v boji s německou přesilou.

Finále začíná ve středu 18. června v 10:00 v lanovém centru Proud, Rubeška 7, Praha 9 –Vysočany.

Školy týmů účastnících se finále:

ZŠ Úvoz Brno, ZŠ Masarykova Brno, ZŠ Bílovice nad Svitavou „Žiboři“, ZŠ Bílovice nad Svitavou „IDK“, CMG Prostějov, ZŠ Bohuňovice, ZŠ Svatý Kopeček u Olomouce, ZŠ Terrerova Olomouc, ZŠ Třemošnice, ZŠ Polabiny I Pardubice, ZŠ Štefánikova Pardubice, Gymnázium Pardubice Dašická, Gymnázium V. Hraběte Hořovice, ZŠ Filosofská, Gymnázium Duhovka (2 týmy).

text br. Miloš Borovička, tiskový mluvčí ČsOL, foto Archiv ČsOL