Čtvrtý Střelecký memoriál br. Šámala

8. 4. 2014

Jednota ČsOL v Mladé Boleslavi uspořádala o víkendu v pořadí již čtvrtou střeleckou soutěž, věnovanou památce účastníka protinacistického odboje a reprezentanta Československa ve sportovní střelbě.

Sestry a bratři z mladoboleslavské jednoty se, stejně jako další příznivci legionářských tradic, setkali v sobotu 5. dubna 2014 na střelnici Chloumek na Mělníce. Úkolem střelecké soutěže bylo především podpořit brannou výchovu účastníků a připomenout památku člena mladoboleslavské jednoty br. Jaroslava Šámala. Mezi přítomnými byla letos mimo jiné se svým synem i paní Viola Zeithamlová, vnučka francouzského legionáře Františka Míči, člena bývalé prvorepublikové Jednoty ČsOL v Bezně.

Vedoucí střeleb br. Jan Prokop a br. předseda Tomáš Pilvousek proškolili účastníky v bezpečné manipulaci se zbraní a seznámili je s organizací soutěže. Následně v několika směnách odstříleli přítomní na soutěžní terče, jejichž vyhodnocením pod dozorem br. Jakuba Mikoláška bylo určeno celkové pořadí. Než se tak stalo, měli všichni možnost odstřílet z dalších typů zbraní, než se kterou soutěžili. Vybrat si bylo možné z několika zbraní z rozmezí první a druhé světové války. K dispozici tak byl například francouzský Berthier, sovětské mosinky či prvorepublikové pušky vz. 24.

Deset nejlepších střelkyň a střelců získalo čestnou šanci střílet na slavnostní terč, na kterém byl letos motiv mělnických dominant. Celkový výsledek byl překvapivý. Bratr předseda Pilvousek, který v předchozích kláních dosahoval průměrných výsledků, letos všechny účastníky s výrazným odstupem porazil. Štěstěna se jej držela tak pevně, že i slavnostní terč nastřelil nejlépe ze všech. Stal se tak absolutním vítězem a do dalších střeleb i držitelem putovního poháru memoriálu. V pořadí druhým nejlepším střelcem se stal Michal Tůma a bronz si odnesl pisatel těchto řádků.

Bratr Jaroslav Šámal, jehož památce je střelecká soutěž určena, se narodil 18. dubna 1922 v Mladé Boleslavi a od dětství se věnoval závodní střelbě v rámci České obce střelecké a Národních gard. Již 15. března 1939, v den okupace zbytku Čech a Moravy nacistickým Německem, spolu se svým kamarádem odmontovali kulomet z odstaveného německého tanku, měsíc na to již byl br. Šámal členem odbojové organizace Obrana národa. V necelých 18 letech byl 12. dubna 1940 zatčen gestapem a vězněn v Mladé Boleslavi, Jičíně a Praze. Propuštěn byl až v polovině srpna a následujícího roku se mu podařilo kontaktovat plk. Aloise Vernera, kterému začal předávat informace pro doc. Vladimíra Krajinu. V říjnu 1942 byl totálně nasazen u Vídně a ihned se zde zapojil do převádění vytipovaných osob. Dva válečné zajatce doprovázel ke švýcarským hranicím a nedlouho na to dopravil další osoby k jugoslávskému Mariboru. Následně prováděl ilegální přechody do protektorátu. V únoru 1943 byl zatčen vídeňským gestapem, ale na konci května opět propuštěn, načež utekl a několik měsíců se skrýval na Mladoboleslavsku. Poté, co se v září přihlásil na policii, byl umístěn na necelé dva měsíce do tzv. pracovně výchovného tábora Hradišťko u Benešova. Po propuštění měl potíže s hledáním práce, nakonec byl přijat v mladoboleslavské automobilce. V dubnu 1945 byl pověřen navázáním spojení se sovětským paradesantem mjr. Volka-Chranovského a od 5. května vykonával službu jako motospojka. Po válce se stal br. Šámal držitelem osvědčení dle zákona č. 255/46 Sb. Br. Šámal byl dlouholetým členem mladoboleslavské jednoty a její péčí byly vydány jeho vzpomínky „Jak jsem prožil válku“. Řízením osudu vyšla kniha jen dva týdny před bratrovou smrtí. Br. Jaroslav Šámal zemřel v Mladé Boleslavi dne 27. května 2011.

Text Jiří Filip, foto Michal Souček