Dostali jsme klíče od Larischovy vily

3. 4. 2014

Legionáři už mají klíče od Larischovy vily a představili svou vizi její obnovy. V Zámečku vznikne muzeum odboje a školící a kulturní centrum. Pardubice pomohou například s čerpáním dotací.

V pátek 28. března převzal předseda ČsOL Pavel Budinský klíče od Larischovy vily, tzv. Zámečku, který obec dostane darem od společnosti FOXCONN CZ. Slavnostního okamžik se odehrál u dveří vily a bratr předseda následně poprvé vstoupil do jejích útrob. Prohlídka interiéru pro něho měla zvláštní význam. Ve sklepení byla totiž za druhé světové války držena část jeho rodiny pocházející z obce Ležáky, kterou následně nacisté povraždili na nedalekém popravišti.

Chladný sklep Zámečku pak posloužil k představení vize, jak co nejlépe využít budovu k důstojné připomínce významu objektu. K hostům promluvil br. předseda Pavel Budinský, historii objektu popsal místopředseda občanského sdružení za záchranu Zámečku Pardubice PhDr. Jiří Kotyk. Br. František Bobek pak představil plán ČsOL a dalších partnerů na obnovu a prezentoval řadu projektů, které ČsOL k připomínce našich hrdinů pořádá zejména pro mládež. Video z loňského ročníku projektu Oheň(bez)naděje podkreslilo hudbou atmosféru sklepení a podtrhlo význam zachování Zámečku dalším generacím.

Vila musí být nejdříve oddělena plotem od areálu Foxconnu, následně samostatně připojena k sítím, pak bude na základě smlouvy převedena do vlastnictví ČsOL. Až se podrobně zjistí stav nemovitosti, určí se jednotlivé kroky rekonstrukce. Ve vile postupem času vznikne muzeum heydrichiády, domácího a zahraničního odboje, školící a kulturní centrum a odborná knihovna. ČsOL získá prostor k pořádání konferencí a společenských akcí a sklepní místnosti bude možno využít k pořádání výstav a pietních vzpomínek. V přilehlém parku může vzniknout areál, kde si zejména mládež vyzkouší podmínky výcviku parašutistů, kteří byli vysazováni do Protektorátu.

Celé setkání se neslo v duchu vzájemného porozumění a podpory projektu obnovy. Pozvání přijala i místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, která se ztotožnila s našimi vizemi a slíbila podporu. Slova chvály a příslib pomoci jsme slyšeli rovněž od primátorky města Pardubice Štěpánky Fraňkové, která zmínila, že město by rádo spolupracovalo na tvorbě muzea, může pomoci s čerpáním grantů a dotací a sladí plány ČsOL s plány územního rozvoje Pardubic.

Přítomní odcházeli s pocitem, že vila je v dobrých rukách a nic nebrání tomu, aby se stala historickým a kulturním centrem Pardubic, Pardubického kraje a celé České republiky.

Text: Miloš Borovička