Dvě desítky škol na Písecku a Strakonicku zhlédnou výstavu „TGM a armáda“

26. 2. 2014

Díky partnerům v projektu ,,Město Písek, nejen pětačtyřicátý“ a ČsOL se v následujících měsících seznámí několik tisíc žáků s historií československé armády a jejím vztahem k vrchnímu veliteli T. G. Masarykovi.

Slavnostní zahájení putovní výstavy „TGM a armáda“, kterou v rámci projektu LEGIE 100 zapůjčila Československá obec legionářská, se uskutečnilo ve středu 26. února 2014 v aule Základní školy Edvarda Beneše na píseckém Mírovém náměstí.  Výstava je zahájena pod záštitou ředitelky první vystavující školy Evou Vanžurovou a senátora místního obvodu Miroslava Krejči. Dalším výstavním místem bude gymnázium ve Strakonicích a zdejší plukovní kasárna Armády České republiky. Následně se vrátí výstava zpět do Písku, kde bude putovat po dalších základních a středních školách.

Výstava přináší řadu zajímavých informací o životě prvního československého prezidenta a podrobněji se zabývá jeho vztahem k československé armádě. Přináší tak nejen informace o jeho roli při organizaci československých legií za první světové války, ale i o jeho úzkém propojení s prvorepublikovou armádou Československé republiky a názorech o poslání armády ve státě. Výstava vznikla péčí Československé obce legionářské na podzim 2012 za finanční podpory Ministerstva obrany ČR a od té doby byla vystavena již na řadě míst Čech a Moravy.

Text: Jiří Filip