Jako svědci atentátu

26. 5. 2014

V sobotu 24. května se v libeňské zatáčce v ulici V Holešovičkách odehrála rekonstrukce jednoho z nejvýznamnějších činů našeho zahraničního a domácího odboje – likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Akce přilákala stovky diváků.

Městská část Praha 8 připomíná tuto významnou událost československých dějin opravdu důsledně a způsobem, který zaujme i tu nejširší veřejnost. V pražské zatáčce v ulici V Holešovičkách, tedy na místě, kde se atentát před 72 lety odehrál, totiž spolu s klubem vojenské historie Rota Nazdar a dalšími nadšenci, uspořádala rekonstrukci atentátu. V 10:35 tak opět zazněla detonace bomby a výstřely, kterými se rotmistři Josef Gabčík a Jan Kubiš probíjeli do bezpečí.

Sešlost u pomníku operace Anthropoid si připomněla i jedno další výročí – samotný pomník slavil pět let od svého odhalení.  Při zahájení akce krátce promluvil tajemník ČsOL br. Filip Procházka, aby Městské části Praha 8 a nadšencům z klubů vojenské historie poděkoval, jakým způsobem připomínají náš odboj a atraktivním způsobem jej představují zejména mladším generacím, a vyzdvihl význam akce našich odbojářů.

Na rekonstrukci navazoval doprovodný program v nedalekých Thomayerových sadech, kde se diváci mohli přesvědčit, jak tvrdý výcvik okusili naši vojáci na Britských ostrovech a zejména ve Skotsku. Nadšenci z Roty Nazdar a dalších klubů vše předvedli naživo včetně seskoků z výcvikových trenažerů či střelby z protitankového kanonu.

Velký zájem budil i náš stánek, kde si děti mohly osahat zbraně, které používali předchůdci našich parašutistů – českoslovenští legionáři za první světové války. V některých chvílích jsme byli dětmi doslova obsypáni. Starší měli možnost doptat se na své legionářské předky a zjistit, kde mohou pátrat v rodinné historii. Během dvou dnů akci navštívili stovky diváků, kteří si jistě odnesli spoustu nových poznatků a možná i trochu zapálení pro naši historii, které z účastníků doslova sršelo.

text br. Miloš Borovička, foto Marcela Volfová a Tereza Žáčková