Memoriál pplk. Karla Vašátky

11. 12. 2014

Jednota ČsOL v Praze 3 uspořádala v neděli 7. prosince 1. ročník střelecké soutěže – Memoriálu pplk. Karla Vašátky. Soutěž proběhla na střelnici ve Velvarech a tradiční střelecké disciplíny okořenil netradiční přístup.

Soutěž proběhla ve dvou kategoriích – puška na 100 metrů a revolver na 15. Kdo by čekal, že bratři odstřílí ze svých vyladěných miláčků, krutě by se zmýlil. Ač si většina z účastníků přivezla vlastní pušky, každý střílel jednotlivé disciplíny ze stejné. Na 100 metrů bez opory měl každý pět ran z druhoválečné samonabíjecí SVT 40 v ráži 7,62x54R, vleže se střílelo z prvoválečného Carcano M 1891 ráže 6,5×52 Mannlicher-Carcano a s oporou pak z prvoválečného Berthier Mle 1907/15 ráže 8 mm Lebel. Není asi třeba podotýkat, že naše staré a nezastřílené zbraně se postarali o mnohé humorné situace, kdy jsme doslova hledali každý zásah. Olympionici z nás asi nebudou. Ani na revolverovou disciplínu nebyla použita žádná tradiční zbraň, tentokrát se ale střílelo z moderního revolveru Ruger Redhawk v ráži 44 Magnum, zbraň se v praxi používá jako záložní při lovu medvědů, což bylo při střelbě více než znát.

Po soutěžní části bratři provětrali své další většinou sběratelské kousky a tak si mohli vyzkoušet střelbu z revolveru Nagant 1891 v ráži 7,62x38R, pistole Tokarev TT 33 ráže 7,62×25 či pistolí Colt 1903 Pocket Hammerless (7,65 Br.) a FN Baby (6,35 Br.), které používali naši parašutisté vysílaní do Protektorátu z Velké Británie.

A výsledky? Střelecké štěstí v soutěžní loterii, ale i zkušenosti prokázal br. Jiří Vošoust, který zaslouženě zvítězil v obou kategoriích. Druhé místo v pušce si odnesl br. Jan Angelov-Janev, třetí br. Jiří Charfreitag. V revolverové kategorii si pohár za druhé místo zasloužil br. Miloš Borovička, třetí příčku obsadil br. Radek Vorel.

Vítězům gratulujeme a těšíme se na další ročník!

text a foto br. Miloš Borovička