Neseme Vám tu novinu

5. 1. 2015

Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ a Československá obec legionářská a jejich pět let spolupráce vyvrcholilo o vánočních svátcích 2014 ve Valticích. Od roku 2009 společně organizují koncerty a setkání válečných veteránů v rámci projektu Vlčí máky válečným veteránům. Množství koncertů po celé republice na podporu válečných veteránů a projektu LEGIE 100 dosáhl 28. prosince 2014 doposud největšího společenského a uměleckého vrcholu za celých pět let své činnosti. Místem byl kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Valticích.

Hudební ztvárnění událostí spojených s narozením Ježíše Krista v uměleckém produktu orchestru lidových nástrojů a dívčího sboru plně zapadlo do vánoční atmosféry letošního roku. Více jak 250 zájemců o vystoupení Ondráše zažilo skvělou vánoční atmosféru, která nebyla narušena ani vážnou změnou počasí v mrazivou kalamitu. Z Prahy, Opavy, Bratislavy i Vídně, ale také Valašských Klobouk, Brna, Lužic či jen z Břeclavi a Valtic, odtud všude se sjeli ti, kteří přišli a přijeli podpořit Vlčí máky válečným veteránům do Valtic. Svou podporu a zájem o koncert projevil i velvyslanec ČT v Rakousku Ing. Jan Sechter i s rodinou. Své kouzlo a význam měl i souhlas s uskutečněním celé akce ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie, který je jedním z největším kostelů na jižní Moravě.

Přitom nešlo o ojedinělou akci, kterou v letošním roce zorganizovala Československá obec legionářská. Prostřednictvím projektu LEGIE 100 a Péče o válečné veterány v ČR místní jednota ČsOL zorganizoval množství dalších hodnotných akcí. Šachový turnaj, Historické čtvrtky s osobnostmi jako historik Jozef Bystrický, Eduard Stehlík, nebo reportér Standa Motl, koncerty s Jurijem Kruglovem nebo branné závody Zborovský závod branné zdatnosti, střelecké soutěže, ale také zájezdy dětí Základních škol do koncentračního tábora Mauthausen, vánoční Vídně. A hlavně hudební koncerty Ústřední hudby Armády ČR v Kroměříži a koncerty s Vojenským uměleckým souborem ONDRÁŠ. A právě jeho vánoční vystoupení se stalo dárkem pro všechny, kteří si tak připomenuli nejen naše válečné veterány za II. světové války, ale i naše předky, kteří před 100 lety byli nuceni obléci uniformu a jít bojovat – nejdříve nuceně a poté nám vybojovali novou – svobodnou republiku.

A i v jejich památce budou v následujících letech probíhat takové akce, jako vystoupení ONDRÁŠE  – Neseme Vám tu novinu.

text a foto br. František Trávníček