Památce hrdinných československých parašutistů

19. 6. 2014

Stovky lidí si připomněly ve středu 18. června 2014 v pražské Resslově ulici u chrámu sv. Cyrila a Metoděje, posledního útočiště sedmi československých parašutistů vysazeným do tehdejšího protektorátu s úkolem zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, památku těchto hrdinů.

Opálka, Gabčík, Kubiš, Valčík, Bublík, Hrubý, Švarc… Všichni svůj úkol splnili, ale pak už se jim nepodařilo uniknout před nepřítelem. V kryptě pravoslavného chrámu, který se stal jejich posledním útočištěm, se pokoušeli více než šest hodin vzdorovat sedmi stům útočníků. Nevzdali se a bojovali do posledního náboje.

Pietní vzpomínky v Resslově ulici se letos zúčastnil prezident České republiky Miloš Zeman a další nejvyšší ústavní a státní činitelé. Ti všichni uctili památku statečných parašutistů položením věnců a květin. Pietnímu aktu v Resslově ulici byl přítomen i generálmajor Jaroslav Klemeš, poslední žijící člen čs. parašutistických jednotek vysazených za války do protektorátu. Poté, co položil věnec, se s ním osobně pozdravil prezident republiky a vyslovil uznání nad jeho osobním hrdinstvím i statečností československých zahraničních vojáků.

Za Československou obec legionářskou položili věnec u zdi chrámu člen Předsednictva Republikového výboru ČsOL Jiří Vlasák spolu s válečným veteránem brigádním generálem Miloslavem Masopustem a předsedou Jednoty ČsOL Praha 6 Jiřím Železným. Poté následovala panychida věnovaná všem obětem nacistické zlovůle rozpoutané v období tzv. heydrichiády a vzpomínka u pamětní desky v kryptě v chrámu sv. Cyrila a Metoděje.

Pietní uctění památky čs. parašutistů pak pokračovalo u pomníku československých parašutistů a jejich spolupracovníků z domácího odboje v Technické ulici v Praze Dejvicích. Také zde zástupci ČsOL položili k pomníku věnec.

Text a foto: Ladislav Lenk