Projekt Péče ČsOL o válečné veterány v ČR v roce 2014 už jede naplno

25. 2. 2014

Již pátým rokem Československá obec legionářská realizuje projekt péče o válečné veterány. Ten se v letošním roce rozjel naplno a stejně jako v předchozích letech je jeho cílem všemožně napomáhat válečným veteránům 2. světové války. Zaměřen je především na poskytování individuální péče ve snaze zbránit tomu, aby se kvůli svému vysokému věku, fyzickým a psychickým schopnostem nedostali na okraj společnosti a nebyli z ní tzv. sociálně vyloučeni.

Proto projekt klade důraz na zajištění pravidelného osobního styku s druhoválečnými veterány, nepřetržitý monitoring a řešení jejich sociálních, zdravotních, právních či osobních problémů. V letošním roce se o válečné veterány stará celkem 34 terénních pracovníků, kteří mají za úkol uskutečnit u svěřeného veterána minimálně pět návštěv za rok. Budou zajišťovat spolupráci s orgány místní samosprávy, státní správy, orgány sociální péče a krajskými vojenskými velitelstvími, poskytovat informační a poradenskou činnost válečným veteránům při čerpání prostředků ze sociálních a zdravotních programů, doprovázet je na společenské a pietní akce. Zkrátka, budou s nimi v neustálém kontaktu a všemožně jim budou pomáhat.

K tomu bude i nadále sloužit telefonická komunikace na bezplatné informační lince 800 111 603, která je provozována v rámci projektu a obsluhována je opět Danou Noskovou. Pomoc jsou připraveni poskytnou veteránům další pracovníci projektu: zástupce vedoucího pro sociální pomoc Dagmar Martínková – tel. 724 193 849 a dvě sociální pracovnice pro styk s veterány Alena Ditrichová – tel. 734 254 648 a Jitka Fortelná – tel. 734 254 649.

Již z těchto uvedených údajů vyplývá, že projekt ČsOL péče o válečné veterány se v letošním roce zaměří především na pravidelný kontakt s nimi a co nejširší poskytování osobní pomoci. Přejme mu mnoho spěchů v péči o ty, kteří si to tolik zaslouží.

Text a ilustrační foto: Ladislav Lenk