Tankové dny Laugaricio

1. 7. 2014

Uplynulý víkend se nedaleko slovenského Trenčína na břehu Váhu konal již druhý ročník prezentace historické i současné vojenské techniky pod záštitou předsedy Trenčanského samosprávného kraje Jaroslava Bašky. Před tisíci návštěvníky se prezentovala i Československá obec legionářská.

Program Laugaricia započal již v pátek 27. června v 10 hodin soutěžní jízdou zručnosti pásových a kolových vozidel. Ve 14 hodin vyrazila vojenská vozidla na spanilou jízdu dlouhou 75 km, při níž se účastníci zastavili v Trenčíně, kde vzdali čest vůdci čs. legií Milanu Rastislavu Štefánikovi, a v Bošáci si připomněli památku Adama Adamoviče, který v řadách čs. obrněné brigády padnul 11. dubna 1945 u Dukerquu. Večer byl pro účinkující připraven společenský večer, při němž hrála swingové hity hudební skupina Funny Fellows.

Členové ČsOL z jednot Mladá Boleslav, Hradec Králové a Klubu přátel pplk. Karla Vašátky rozbili tábor ruské a francouzské legie spolu se stánkem ČsOL na druhý den, kdy probíhal hlavní program. Při něm mohli návštěvníci shlédnout přes sto kusů bojové techniky a několik bojových ukázek, z nichž největší představila boje německého wehrmachu a sovětské Rudé armády i se vzdušnými souboji a řadou pyrotechnických efektů. Se svým britským 6liberním protitankovým kanonem se představil klub vojenské historie Rota Nazdar, která předvedla i střelbu.

Stanoviště ČsOL lákalo především obrněným automobilem Austin Juráš, replikou vozu, s nímž bojovali českoslovenští legionáři v Rusku. Zájem však vzbuzoval i těžký kulomet Maxim či věrná replika francouzského kulometu Chauchaut, který dnes patří k raritám. Ve volnějších chvílích se bratři z ČsOL věnovali i dobovým sokolským cvičením a souboji s puškami. Odpoledne byl členy ČsOL rovněž navštíven pomník padlým v nedaleké obci Beckov, nad níž se tyčí úchvatné ruiny středověkého hradu.

Za celý den zavítali k legionářskému stanovišti stovky zvědavců, z nichž si mnozí odnášeli leporela se základními informacemi o čs. legiích i o bojích na Slovensku proti maďarským bolševikům roku 1919. Organizace Tankových dnů Laugaricio byla uchopena dobře a můžeme se jen těšit na další ročníky.

text br. Jiří Filip, foto br. Tomáš Pilvousek a Roman Juráš