V Praze se konaly důstojné oslavy 69. výročí ukončení 2. světové války

10. 5. 2014

Na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově vyvrcholily ve čtvrtek 8. května oslavy 69. výročí ukončení 2. světové války a Dne vítězství.

Pietní akt se konal za přítomnosti prezidenta ČR Miloše Zemana a zúčastnili se ho další nejvyšší ústavní a státní činitelé – předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Petr Pavel a další. Mezi čestnými hosty bylo více než sedmdesát válečných veteránů, kteří na frontách 2. světové války bojovali za naši svobodu a které na Vítkov obětavě doprovázeli terénní pracovníci projektu Péče o válečné veterány. Přítomni byli rovněž zástupci společenských a občanských sdružení, mezi nimi také představitelé Československé obce legionářské.

Po nástupu čestných jednotek vykonal prezident republiky Miloš Zeman v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického slavnostní přehlídku a poté pokračoval pietní akt položením věnců pod státním znakem České republiky. Věnec zde položili i zástupci Československé obce legionářské.

V dopoledních hodinách téhož dne prezident republiky na Pražském hradě jmenoval několik generálů, mezi nimiž byli i tři váleční veteráni. Generálmajorem se stal Mikuláš Končický, brigádními generály byli jmenováni místopředseda ČsOL Emil Boček a syn popraveného generála Heliodora Píky Milan Píka.

Dodejme, že den před tím, 7. května 2014, udělil ministr obrany Martin Stropnický v Národním památníku na Vítkově nejvyšší resortní vyznamenání. Oceněny byly čtyři desítky osob, sedm válečných veteránů bylo jmenováno do vyšších hodností. Ministr obrany udělil i Kříže obrany státu in memoriam. Mezi vyznamenanými byl mj. Jaroslav Evald, který bojoval v řadách čs. legií u Vouziers a Terronu a po okupaci se zapojil do činnosti Obrany národa, kdy za svoji odbojovou činnost byl nacisty popraven. Dalším z oceněných byl Rudolf Severin Krzák, který za 2. světové války bojoval ve Francii a zúčastnil se bojů při osvobozování Československa. Mezi sedmi veterány, kteří byli jmenováni do vyšších hodností, byl například Rostislav Stehlík, příslušníka 1. čs. armádního sboru, který prošel karpatsko-dukelskou operací a dnes je aktivním členem ČsOL.

Stejně jako v předchozích letech se zástupci Československé obce legionářské i letos zúčastnili řady pietních aktů v celé Praze, kde položili věnce. Bylo tomu tak na Staroměstském náměstí v Praze, u budovy Českého rozhlasu, na mostě Barikádníků, u památníků obětí z řad spojeneckých armád v Ďáblicích, u pomníku vojáků polské armády v Žernosecké ulici a také na Kobyliské střelnici. Dne 7. května uctili památku hrdinů 2. světové války rovněž na pohřebišti vojáků zemí Commonwealthu, na pohřebištích vojáků Sovětské armády, Bulharska, pražských barikádníků či letců RAF. Věnce položili ke hrobu generála Karla Klapálka a legendárního velitele Pražského povstání generála Karla Kutlvašra. A konečně v pátek 9. května se zúčastnili pietní vzpomínky na sovětské vojáky padlé ve 2. světové válce na pohřebišti sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech.

Připomínka 69. výročí ukončení 2. světové války a Dne vítězství v Praze byla i za přispění zástupců Československé obce legionářské velmi důstojná.

Text a foto: Ladislav Lenk