Výstava o br. Jožovi Davidovi a čs. legiích v Opavě

19. 5. 2014

V Opavě byla slavnostně zpřístupněna výstava Československé legie v Rusku 1914-1919, věnovaná rovněž osobnosti poválečného předsedy Československé obce legionářské a rodáku z opavských Kylešovic br. Jožovi Davidovi.

Vernisáž výstavy v Obecním domě se uskutečnila ve čtvrtek 15. května 2014 v podvečer za přítomnosti primátora města Opava pana prof. Zdeňka Jiráska a celé řady dalších osobností. Za ČsOL byli přítomni sestry a bratři z místních jednot a rovněž zástupci Ústředí ČsOL v čele s br. Jiřím Charfreitagem, tajemníkem projektu LEGIE 100.

Oficiální část vernisáže zahájila kurátorka výstavy Mgr. Kateřina Vojkůvková společně s ředitelkou pořadatelské Opavské kulturní organizace Ing. Janou Hynarovou. S hlavním projevem vystoupil primátor města, vlastní profesí historik, který poutavě osvětlil význam čs. legií v rámci celosvětového kontextu dějů první světové války a zároveň vykreslil proměny, za jakých se odehrával poválečný osud legionářů samotných. Ať už to byla jejich role coby pilíře demokratického a humanistického československého samostatného státu, opětovný boj legionářů v druhé světové válce i selhání jednotlivců-kolaborantů, či upozadění a zapomenutí legionářského odkazu v éře komunistického režimu. Po projevu pana primátora následovalo vystoupení zástupce ČsOL br. Jiřího Charfreitaga, který přiblížil náplň projektu LEGIE 100 a projevil přání, aby se tato výstava stala první z řady dalších realizací tohoto projektu právě v Opavě. V rámci oficiálního zahájení zaznělo rovněž pět skladeb s legionářskou tématikou, které br. Jožovi Davidovi věnoval ve 30. letech 20. století řídící učitel z Horních Stakor u Mladé Boleslavi a které nastudovali studenti opavské konzervatoře.

ČsOL pro tuto výstavu zapůjčila celkem 74 rollupů, které populární formou přibližují dějiny čs. legií v Rusku. Putovní výstava, kterou ČsOL prezentovala již několikrát na různých místech republiky, vznikla ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Vojenským historickým ústavem a Vojenským historickým archivem v Praze.

Výstava byla rozšířena místními historiky o opavský výstavní blok. Návštěvníci se tak mohou ve zdejší Síni slávy seznámit s výčtem legionářů pocházejících z Opavy a s dalšími podrobnostmi týkajícími se jejich válečného osudu. Za velmi zajímavou je třeba považovat expozici věnovanou br. Jožovi Davidovi spolu s vystavenými předměty, které z pozůstalosti propůjčila jeho rodina. K vidění je tak například prvorepubliková legitimace člena ČsOL s pořadovým číslem 2, nebo průkaz člena Odbočky Československé národní rady na Rusi, nemluvě o souboru vyznamenání a dalších předmětů.

Výstava je přístupná v opavském Obecním domě, Ostrožná 46, do 29. června 2014 vždy od úterý do neděle od 10. do 18. hodiny (v pondělí zavřeno). Dne 27. května od 15 hodin a 5. června od 17 hodin budou pořádány komentované prohlídky pod vedením Mgr. Martina Buchlovského. Na 29. května je od 18 hodin připravena v rámci výstavy v Klubu Art přednáška prof. Františka Hanzlíka, jenž nedávno křtil v senátu s představiteli ČsOL knihu Československá obec legionářská v exilu 1949-1989, jak jsme zde informovali.

text a foto br. Jiří Filip