Výstava „Velká válka“ v Hodoníně

12. 3. 2014

Spolu s bratry z hodonínské jednoty Československé obce legionářské byla zahájena ve čtvrtek 6. března 2014 výstava Velká válka v Masarykově muzeu v Hodoníně. Návštěvníci mohou na výstavě zhlédnout originální legionářské stejnokroje a součástky výstroje, množství zbraní a další artefakty. Není opomenuta ani druhá strana, vojsko Rakouska-uherska, a pro znázornění zákopového života slouží dioráma zákopu v životní velikosti.

Výstava je první akcí projektu Velká válka v Hodoníně, která je prezentována široké veřejnosti. Kromě Československé obce legionářské na tomto projektu participuje množství dalších organizací a institucí – Masarykovo muzeum v Hodoníně, Státní okresní archiv Hodonín, Město Hodonín, Dům kultury Hodonín a další. Kromě výstav chystáme celou řadu dalších akcí, které se ponesou v duchu legionářských tradic a projektu LEGIE 100 (bojové ukázky, přednášky, muzejní noci, a to vše nejen v Hodoníně).

Doufáme, že se výstava u návštěvníků setká s kladnými ohlasy,byť se jedná o úvod celé série akcí, do jehož obsahu se nedalo vložit vše, co bychom si představovali. V příštích letech však budou následovat další výstavy, které již hlouběji zpracují konkrétní témata, například čs. legie v Rusku, Francii či Itálii.

Výstava trvá do 18. května; navštívit ji lze v březnu od pondělí do pátku od 8 do 12 hodin a od 13 do 16:30 a rovněž v neděli od 13 do 17 hodin. V dubnu a květnu nebude výstava přístupná v pondělí, zato bude ke zhlédnutí v sobotu i v neděli od 13 do 18 hodin.

Za Jednotu ČSOL v Hodoníně Lukáš Lexa