Zemřel válečný pilot RAF, gen. Miroslav Štandera

21. 2. 2014

S hlubokým zármutkem předáváme zprávu, že v noci na 20. února 2014 jsme přišli o bratra z plzeňské jednoty Československé obce legionářské.

Navždy nás opustil válečný veterán, účastník západního odboje během druhé světové války, letecký pilot, stíhač Miroslav Štandera. Zemřel ve věku úctyhodných 95 let.

Generál letectva ve výslužbě Miroslav Štandera se narodil 5. října 1918. V letectvu sloužil již od roku 1936, po okupaci vlasti nacisty odešel přes Polsko do Francie, kde působil jako stíhač francouzského letectva. Zde byl v leteckém souboji sestřelen, a jako zraněný se dostal do Velké Británie. Opět začal létat, nejdříve u československé 312. stíhací perutě, později u britské 68. noční stíhací perutě. Po válce se vrátil do vlasti, ale v roce 1949 byl komunisty vyhozen z armády. Před zatčením agenty StB utekl za hranice a vrátil se do Británie. Opět působil v řadách britského letectva (RAF), až do roku 1955. V roce 1983 se přestěhoval do Bavorska, a v roce 1994 se vrátil do Čech. Od té doby bydlel v Plzni. Byl také jmenován čestným občanem města Plzně, a uveden do Dvorany slávy Plzeňského kraje. Do nedávné doby byl aktivním členem plzeňské pobočky Svazu letců České republiky a členem plzeňské jednoty Československé obce legionářské. Členem ČsOL byl od února 2000.

Za své činy v boji proti nacismu byl vyznamenán dvakrát Československým válečným křížem 1939, třikrát Československou medailí Za chrabrost, Československou medailí Za zásluhy I. stupně, Československou vojenskou pamětní medailí, Francouzským válečným křížem, britskou Star 1939-1945, Air Star, War Medal, a v roce 2006 mu byl prezidentem Václavem Klausem udělen Řád Tomáše Garriqua Masaryka.

Generál Štandera byl vlídným, a pozitivním člověkem, který se nestranil veřejnosti, a rád se vracel na letiště, kde vzpomínal na své milované létání.

Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme.

Petr Tolar a Filip Procházka