Legiovlak trhá rekordy v návštěvnosti

25. 5. 2015

Legionářský ešalon navštívilo v Mladé Boleslavi od středy do neděle přes 5 000 lidí. Značnou část z návštěvníků tvoří žáci a studenti škol z celého okresu.

Ve středu a čtvrtek dorazilo na Legiovlak přes tisíc lidí. V pátek byl vlak přístupný až do 23. hodiny, neboť se zapojil do probíhající Muzejní noci. Tento den a o víkendu probíhalo od rána nepřetržité sčítání příchozích zájemců o historii čs. legií, díky čemuž přinášíme přesné údaje o návštěvnosti. Pátečním dopoledním hodinám dominovaly exkurze škol. Mimo školy objednané dorazil na Legiovlak i stejný počet tříd, které si termín prohlídky bohužel nerezervovaly. Ve výsledku tak v pátek dorazilo 660 žáků a v součtu za celý prodloužený pátek 1 522 návštěvníků.

V sobotu a neděli byl připraven místní Jednotou Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi doprovodný program složený z přednášek, křtu nové publikace o historii místního Pomníku padlým legionářům, ale také divadelního představení mladoboleslavského Divadýlka na dlani. Počasí prezentaci přálo a v sobotu navštívilo Legiovlak 1 067 návštěvníků, zatímco neděle se stala dnem nejúspěšnějším, neboť na legionářský vlak dorazilo za celý den 1 647 návštěvníků.

V návštěvní kronice Legiovlaku umístěné v prodejním vagonu přibylo několik stovek zápisů. Níže uvádíme výběr několika z nich.

Skutečnost předčila naše očekávání, moc hezké, děkujeme. Ulrychovi

Děkujeme za skvělý výklad a nádherné autentické exponáty. ZŠ Brodce nad Jizerou

Děkujeme za zajímavý a dětem srozumitelný výklad – krásné exponáty. Žáci a učitelé 1. ZŠ, Komenského nám. v Ml. Boleslavi

Krásné a poučné. 1. A, Obchodní akademie Mladá Boleslav

Děkujeme za spoustu zajímavých informací z legionářského života na cestě do Vladivostoku. Pěkně jsme se projeli! A měli velmi příjemného a milého průvodce… Třída 7. O, Gymnázium Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi

V pátek 22. května dorazil na Legiovlak i senátor za Mladoboleslavsko a Turnovsko a člen mladoboleslavské legionářské jednoty bratr Jaromír Jermář spolu s delegací krajanů s Chicaga. Ti nám napsali: „Thanks you for allowing us to visit this wonderful exhibit!

Na Legiovlak si našli cestu i zájemci z Ruska, kteří zanechali v kronice následující zápis: „Děkujeme Vám za to, že pamatujete těch vojáků, kteří zemřeli ve válce proti Němcům a pak proti komunistům v občanské válce. Výstava je pro nás zajímavá, protože je to i část naší historie.

V pondělí navštívilo Legiovlak přes 600 návštěvníků, z toho celou polovinu představovaly školní exkurze. Posledním dnem, kdy budou moct zájemci Legiovlak na Hlavním nádraží v Mladé Boleslavi navštívit, je zítřek 26. května. Poté se již Legiovlak vydá na noční přesun do Liberce, kde bude slavnostně zpřístupněn ve čtvrtek.

text br. Jiří Filip, foto br. Tomáš Pilvousek a Michal Beneš