Na frontě ve frontě

13. 10. 2015

Projekt Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020. V Brně bude v době od 20. 10. do 5. 11. 2015 na nádraží Brno – Královo Pole. 

 

K projektu se připojuje i Technické muzeum v Brně. Od 28. 6. 2014 v hlavní budově muzea probíhá výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce, kterou se muzeum snaží zvýšit povědomí veřejnosti o první světové válce. V rámci výstavy probíhají různé doprovodné akce. Na poslední z nich zve muzeum nejširší veřejnost v sobotu 31. 10. 2015. Akce s názvem Na frontě ve frontě připomene dva významné svátky – Den vzniku samostatného Československa 28. 10. a Den válečných veteránů 11. 11. Dalším tématem je obyčejný život vojáků, konkrétně vojenská strava. Muzeum vlastní ve svých sbírkách polní kuchyni a polní pekárnu Československé lidové armády, které jsou plně funkční (zařízení svou historií sice nesahají až do doby první světové války, ale hromadné vojenské stravování, které se ve Velké válce zrodilo, dobře ilustrují). Při sobotní akci je návštěvníci uvidí v provozu. V polní kuchyni se bude připravovat jídlo (pohanková kaše s hovězím masem, která byla v době Velké války typickým vojenským jídlem), návštěvníci uvidí v činnosti i polní pekárnu. Díky firmě Impa, která vyrábí chlebové směsi, bude možno zakoupit a ochutnat originální vojenský chleba, vyrobený přímo na místě.

Ve výstavě budou probíhat komentované prohlídky, část bude zaměřena speciálně na vojenské stravování. Dobový kolorit budou doplňovat vojáci v dobových uniformách (Klub vojenské historie 43. pěší pluk Brno, Agentura REX). Část uniformy (samozřejmě ve formě repliky) mají možnost vyzkoušet i samotní návštěvníci. V kulisách Velké války si pak mohou nechat vytvořit svou fotografii na památku.

Ve výstavě budou po celý den fungovat dílničky s výrobou vlčích máků z různých materiálů, kde se návštěvníci také dozvědí, co vlčí mák symbolizuje a proč se 11. listopadu nosí.

Srdečně zveme všechny zájemce o historii a naše národní tradice.

Více informací o výstavě Velká válka 1914-1918: Technika v míru, technika ve válce i o akci Na frontě ve frontě najdete na webových stránkách www.tmbrno.cz.