Narozeniny generálů Beera a Bočka

17. 2. 2015

Československá obec legionářská uspořádala krátce po oslavě narozenin genmjr. v. v. Jaroslava Klemeše setkání s generály v. v. Alexandrem Beerem a Emilem Bočkem u příležitosti jejich životního jubilea.

Genmjr. v. v. Alexandr Beer, veterán východní fronty, oslavil 7. února své 98. narozeniny a brig. gen. Emil Boček, stíhač RAF, si připomene své 92. narozeniny 25. února. Setkání, které se odehrávalo v neformálním a přátelském duchu, se uskutečnilo v Domě armády v Praze dne 16. února 2015.

Mezi gratulanty byl kromě předsedy Čs. obce legionářské bratra plk. v. z. MUDr. Pavla Budinského také náčelník Generálního štábu arm. gen. Petr Pavel, státní tajemník Ministerstva obrany ČR Petr Vančura a blahopřejné dopisy předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky předala a jubilantům popřála ředitelka sekce předsedy vlády ČR PhDr. Běla Hejná. Medaile vojenského přidělence Armády Slovenské republiky při Slovenském velvyslanectví v Praze předal plk. gšt. Ján Goceliak. Oslavencům poblahopřál také ředitel Odboru pro válečné veterány MO ČR plk. Eduard Stehlík.

Před společným obědem pronesl slavnostní přípitek arm. gen. Petr Pavel, který vyzdvihl skutečnost, že váleční veteráni jsou neocenitelným mostem mezi minulostí a tradicemi, které se opět dostávají do povědomí Armády ČR. Generál Beer přítomným předal mnoho svých vzpomínek na svůj boj ve druhé světové válce a vzpomínal především na svého velitele gen. Ludvíka Svobodu. Vzpomínku věnoval i svému spolubojovníku Vasilovi Korolovi, který v sobotu zemřel. Naproti tomu generál Boček prohlásil, že když nemusí, o válce nerad mluví a raději vyprávěl o svých poválečných osudech. Tečku za slavnostním setkáním udělal předseda ČsOL bratr Pavel Budinský, který všem poděkoval, že přijali pozvání.

text br. Jiří Filip, foto archiv ČsOL