Nový pomník čs. letců v RAF na Ruzyni

31. 8. 2015

V červenci tohoto roku jsme si připomínali působení našich letců v Británii, jejich hrdinství a odvahu, kterou prokázali. Nelze zapomenout na letecké bitvy mezi RAF a luftwaffe v létě 1940. Dne 10. července 1940 vznikla první československá stíhací peruť.

Tato 310. stíhací peruť létala na britských letounech Hawker Hurricane. Českoslovenští piloti v bitvě o Británii obstáli se ctí. Britské ministerstvo letectva o nich řeklo: „Polští a českoslovenští piloti měli velký podíl. Vynikali odvahou a rozhodností. Jsou skutečně skvělými bojovníky.“ Oni to věděli, teď je na nás, abychom jejich odkaz dokázali chránit a předávat dalším generacím.

Uvítali jsme, že 24. srpna 2015 byl odhalen nový památník československým letcům z 2. světové války v parčíku u haly starého letiště v Praze-Ruzyni (Terminál 3). Památník připomíná návrat stíhacích a bombardovacích perutí britského královského letectva do osvobozeného Československa před 70 lety. Zásluhu na vytvoření památníku má Sdružení československých zahraničních letců 1939–1945. Jedním z těch, kdo s touto myšlenkou přišel, je Milan Špineta ze Slaného. A další Slaňák Martin Zajíček je autorem památníku.  

Záštitu nad akcí převzal prezident republiky Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, ministr obrany Martin Stropnický a Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Zúčastnili se váleční veteráni, letci RAF brigádní generál Emil Boček, plk. Pavel Vranský, plk. Alois Dubec, vdova po legendárním letci Františku Fajtlovi Hana Fajtlová, místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová, starosta Prahy 6 Mgr. Ondřej Kolář, náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář, kardinál Dominik Duka, syn československého letce RAF, který pomníku požehnal a další význačné osobnosti.

Před odhalením pomníku zazněly skotské dudy a přítomní si mohli prohlédnout vystavený model letadla. Slavnostní akce začala přeletem dvou gripenů Jas 39. Jako první vystoupil s projevem bývalý pilot plk. Ing. Václav Vašek, který připomněl historické souvislosti s odchodem do zahraničí a návratem našich letců do vlasti. Vyzdvihl některá jména letců RAF jako např. Františka Fajtla, Aloise Vašátka, Josefa Františka, Karla Mrázka a dalších. Řekl také, že bojovalo téměř 2 500 Čechoslováků, 529 jich přišlo o život, 250 bylo zraněno a 52 padlo do zajetí. Dne 21. srpna 1945 se konala slavnostní přehlídka na Staroměstském náměstí v Praze. O několik let později již byli západní letci perzekuováni.

Slavnostního odhalení se ujali místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, Dagmar Havlová, místopředseda ČsOL brig. gen. Emil Boček a tvůrce projektu ing. arch. Martin Zajíček. Památník byl symbolicky zahalen armádním padákem. Po odhalení památníku byly položeny věnce a následovala minuta ticha. Další význační hosté přednesli své projevy. Ze všech projevů vyznívalo vlastenectví, úcta a poděkování všem, kteří bojovali za naši svobodu. Dagmar Havlová v projevu zmínila skutečnost, že její manžel Václav Havel si odvahy letců RAF velmi vážil a ctil je. Slavnostní ráz ukončily stání hymny, slovenská, anglická a česká.

Závěrem byli významní hosté pozváni do letištní haly na malé pohoštění, obdrželi pamětní list a někteří si ho nechali podepsat od přítomných válečných veteránů, pilotů RAF. Setkání bylo zároveň příležitostí k rozhovorům mezi účastníky. Brigádní generál Emil Boček, který je jeden z posledních dvou žijících příslušníků, vzpomínal, jak přiletěl na spitfiru do Prahy. Vrátil se po šesti letech. Letci se vraceli do vlasti od června do září 1945. Vrátilo se všech 1 500 příslušníků. Na přílet svého manžela do Prahy vzpomínala i manželka Františka Fajtla paní Hana, která byla velmi dojata z celkové atmosféry odhalení památníku. Náčelník Generálního štábu AČR genpor. Josef Bečvář v rozhovoru řekl: „Naši letci byli elitou československé předválečné armády a svému slibu neváhali dostát.“ A dodal, že je přesvědčen, že by i naši piloti byli ochotni položit život za demokratické principy současného světa.

Poděkování patří Sdružení československých zahraničních letců 1939-1945, Společnosti Patriotů Slaného, obci Toužetín ve spolupráci s Armádou ČR, městské části Prahy 6, Českému Aeroholdingu, Letišti Praha a také sponzorům.

text ses. Eva Armeanová, předsedkyně Jednoty ČsOL v Kladně, foto br. Stanislav Pítr