Pocta Palachovi a Babesovi na Mělníce

26. 1. 2015

V pátek 16. ledna 2015 proběhlo v Mělníku pietní shromáždění. Tento rok se vzpomínka konala ve znamení Jana Palacha a Rumuna Livia Babese. Dopoledne proběhlo v Gymnaziu Jana Palacha na Mělníce promítání pořadu rumunské televize k 25. výročí upálení L. Babese a beseda s rumunským historikem Adrianem Mihai Ciorianu, s českým historikem Pavlem Žáčkem a velvyslankyní Rumunska v Praze Danielou Gitman.

Liviu Cornel Babeş byl elektrikářem a malířem, který se upálil na protest proti komunistickému režimu. Zanechal zprávu: „Stop vrahům! Brašov = Osvětim.“ V Rumunsku byl v roce 1997 Liviu Cornel Babeş prohlášen za národního hrdinu.

V odpoledních hodinách proběhlo vzpomínkové setkání u Památníku Janu Palachovi před Tyršovým domem na Mělníce. Vzpomínkové akce se zúčastnila řada vzácných hostů. Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR, Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Daniela Gitman, velvyslankyně Rumunské republiky v ČR, Jean-Piere Asvazadourian, velvyslanec Francie v ČR, Veronika Vrecionová, senátorka, Milan Němec, náměstek hejtmana Středočeského kraje a další hosté.

Při této vzpomínce byly též odhaleny pamětní desky na budově bývalého gymnázia, (kde Jan Palach v letech 1963–1966 studoval), věnované památce Jana Palacha a Jiřiny Pickové.

Jan Palach se stal symbolem radikálního odporu vůči nesvobodě. Dne 16. ledna 1969 se na Václavském náměstí v Praze zapálil a následkům zranění o tři dny později podlehl. Jeho oběť měla za cíl vyburcovat veřejnost z rezignace po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Jiřina Picková, profesorka mělnického gymnázia ve školním roce 1938/1939, za svoji aktivní činnost v ilegální organizaci národního odboje Petiční výbor „Věrni zůstaneme“ byla v únoru 1943 zatčena a odvezena do koncentračního tábora v Osvětimi, kde byla popravena zastřelením.

Účastníci pietního shromáždění na závěr položili květiny k památníku Pocta Janu Palachovi.

Na pietním shromáždění byli i zástupci Jednoty Československé obce legionářské v Mělníku, Českého svazu bojovníků za svobodu Mělník, čestnou stráž u památníku Pocta Janu Palachovi stáli v historických krojích sokolové z Tělocvičné jednoty Sokol na Mělníce.

Pietní vzpomínka, které jsme se zúčastnili, proběhla v sobotu 17. ledna i v bydlišti Jana Palacha ve Všetatech.  V hlavním projevu jsme vyslechli děkanku Filosofické fakulty University Karlovy v Praze  doc. Mirjam Friedovou, Ph.D. Nechyběli ani každoroční hosté z Francie. Pietní vzpomínka byla zakončena vystoupením žáků ZŠ ve Všetatech, studenty Gymnázia Jana Palacha na Mělníce, Gymnázia Jana Palacha v Praze a pěveckým sborem z Ústí nad Labem. Vzpomínka byla zakončena hymnou, kterou jsme si všichni společně zazpívali.

text a foto br. Bohuslav Bubník, předseda Jednoty ČsOL v Mělníku