Pomník legionářů v Polovině

17. 6. 2015

Velvyslanec České republiky v Ruské federaci Ing. Vladimír Remek navštívil pomník československých legionářů v Polovině, který se před nedávnem stal cílem vandalského útoku.

Při této příležitosti se neformálně setkal se starostou a předsedkyní zastupitelstva města Michalovka, pod kterou Polovina administrativně spadá, aby problém vandalství osobně probrali. Místní představitelé označují odpůrce československého pomníku za zcela bezvýznamnou a minoritní skupinu. Většině obyvatel obce pomník vůbec nevadí a naopak jej mnozí podporují.

Na důkaz vzájemné úcty a spolupráce pak společně k pomníku položili květiny pan velvyslanec Remek, starosta Michajlovky Michajl Michajlovič Gulin, představitel MID RF v Irkutské oblasti pan Konstantin Ivanovič Čebotarev, předsedkyně zastupitelstva Ljubov Michajlovna Kozlova a český vojenský přidělenec v Moskvě pplk. Tomáš Zipfel.

Náhrobek i jeho okolí jsou v současnosti v naprosto perfektním stavu. Česká delegace předala paní Kozlové snímky původního pomníku a seznam vojáků, jejichž jména jsou na náhrobku s daty a místy jejich úmrtí a pohřbení. Se skupinou odpůrců, kterou tvoří paní Galina Georgijevna Veretenina a její žáci, místní administrativa obce pracuje a věří ve společný dialog. Vyšetřování vandalismu bohužel objasněno nebylo, ale místní představitelé pevně věří, že se nebude opakovat. 

Následující den proběhla schůzka s předsedou komise pro kulturu a historii irkutské palaty S. A. Snarským a i zde se vedla debata v konstruktivním duchu a hovořilo se o hrobech v Irkutsku a Kultuk. Pevně doufáme, že spolupráce s místními úřady bude i nadále bezproblémová.

text br. Miloš Borovička