Představení slovenského vozu Legiovlaku

10. 5. 2015

12. května se v železničních opravnách ve Zvolenu představí nově zrekonstruovaný vůz Legiovlaku. Slovenský vůz představuje konkrétní výstup spolupráce Československé obce legionářské s Nadací Milana Rastislava Štefánika a Společností Milana Rastislava Štefánika.

V říjnu loňského roku se nadaci podařilo sehnat strategického partnera – Klub historické techniky při železničním depu ve Zvoleně, který vlastní historický vůz ČSD typu Zb, který v roce 1906 vyrobila pražská vagonka Ringhoffer. Klub má zároveň rozsáhlé zkušenosti s rekonstrukcemi historických vagonů a hlavně partu nadšenců, kteří za několik málo měsíců dokázali ve svém volném čase vytvořit z rozpadajícího se vraku plně funkční historický vagon, který se zařadí do soupravy Legiovlaku.

Interiér sestává ze dvou částí. V jedné polovině bude dobová expozice kovářské a obráběčské dílny, která připomene improvizaci a vynalézavost našich legionářů při své dvouleté pouti po transsibiřské magistrále. Druhá část interiéru pak bude formou panelů návštěvníkům vyprávět příběh o účasti Slováků ve společných zahraničních jednotkách a o zásluhách gen. Milana Rastislava Štefánika při jejich formovaní a mezinárodním uznaní. Legiovlak je tak skutečně československý a připomíná, že za naši svobodu bojovali Češi společně se Slováky.

Realizaci tohoto úžasného záměru podpořilo finančně Ministerstvo obrany Slovenské republiky a dílenským zázemím Železniční opravny a strojírny Zvolen, a.s. Celý Legiovlak vyjíždí z Prahy 19. května, aby do roku 2020 na zastávkách v městech a krajích České a Slovenské republiky připomínal slavný boj našich legionářů za vznik samostatného státu.