Robert Křesťan a Druhá tráva zpívali pro veterány

25. 11. 2015

V kině Koruna v Břeclavi se sešlo na 200 lidí, aby si poslechli Roberta Křesťana a Druhou trávu na Benefičním koncertě ke Dni válečných veteránů v rámci projektu „Růže pro válečné veterány“.

11. listopad je oslavován jako den Sv. Martina, se kterým je spojován příchod zimy. Na počest se otevírá svatomartinské víno, hoduje a slaví se. Málo kdo ví, že na počátku a záminkou pro hodování a oslavy stál medvěd. V pohanském náboženství bylo dáno, že v první polovině listopadu se medvěd ukládal k zimnímu spánku a tudíž, že přichází zima. Pilo a hodovalo se právě na počest tohoto zvířete a přivítání zimy.

Od roku 1926 připadá na 11. listopad celosvětový Den válečných veteránů, který je připomínán i v České republice. Datum je připomenutím významného dne roku 1918, kdy bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, znamenající ukončení bojů 1. světové války. Symbolem Dne a válečných veteránů se stal vlčí mák, jako symbol zmařených životů vojáků na základě básně podplukovníka Johna McCrae „Ve flanderských polích“.

V letošním roce, 11. 11. 2015, se uskutečnilo díky Československé obci legionářské – Jednotě Valtice připomenutí spíše netradiční, než jen pouhé kladení věnců u pomníků. Byl jím benefiční koncert Roberta Křesťana a Druhé trávy v Břeclavi v kině Koruna. Finanční výtěžek koncertu, ale už i samo uskutečnění akce, bude určen na podporu válečných veteránů Břeclavska, díky němuž se pořídí např. zdravotní potřeby a léky.

Podpořit tuto akci přišlo přes 200 lidí. Sál centra místní kultury byl zaplněn až na pár volných míst. Došlo i na Svatého Martina – jak jinak na jižní Moravě než degustací mladého letošního vína. První tóny skvělého večera se v sále rozezněly za velkého potlesku přítomných a to nejlepší teprve na přítomné čekalo. Skvělý zpěv, instrumentální skladby, hudební mistrovství na mandolínu, banjo či flétny, živého koncertu jsme si mohli dopřát necelé 2 hodiny. Před koncem vystoupení promluvil zástupce ČsOL – předseda organizující jednoty Valtice, který ve zkratce připomněl 11. listopad a Den válečných veteránů spolu s významem symbolu vlčího máku. S velkým poděkováním také připnul na klopu Roberta Křesťana jeden z vlčích máků nejen jako poděkování za skvělý večer, ale hlavně za podporu myšlenky válečných veteránů. Na přání ČsOL zahrála a zazpívala Druhá Tráva píseň Battledress, kterou napsal Jan Vyčítal připomínající atentátu na Heydricha a naše parašutisty. Husí kůže vyvstala po těle určitě nejednomu z nás.

Nosit květ vlčího máku právě v tento den je výrazem projevu úcty ke všem válečným veteránům, jejich činům a zmařeným životům. Mnozí významní lidé dnešní večer květ sundají ze sak a klop a zítra si ani nevzpomenou… Připomínat válečné veterány bychom neměli jen 11. listopadu. Měli bychom se o ně starat, jak nejlépe dovedeme a připomínat si jejich činy a životy denně nejen projevem slovní úcty. Díky dnešnímu koncertu Roberta Křesťana a Druhé trávy půjdou vybrané finanční prostředky na pomoc válečným veteránům z Břeclavska. Za příjemné zpestření pracovního týdne, kulturní obohacení a připomínku významného dne patří velké díky všem, kteří se na něm jakkoliv podíleli.

ses. Zuzana Kuntová