Výsadkáři a legionáři na své veterány nezapomínají

5. 6. 2015

První květnový den navštívili zástupci Klubu výsadkových veteránů, Československé obce legionářské a Muzea Podkrkonoší v Trutnově veterána naší východní zahraniční armády plk. Jana Plovajka.

Třiadevadesátiletý rodák z Podkarpatské Rusi, občan ČSR, odešel v říjnu 1939 s mnohými dalšími do SSSR, aby mohl se zbraní v ruce bojovat proti fašistům. Byl zadržen sovětskou pohraniční hlídkou a jako drtivá většina ostatních byl za ilegální překročení hranic odsouzen ke třem letům nucených prací. Ty si odpykal v drsných arktických podmínkách, v táboře nucených prací v Norilsku, za polárním kruhem. Zde probíhala náročná těžba vzácných kovů, za extrémních teplot až -40°C , i -60°C.

Jan Plovajko byl mezi prvními Čechoslováky, kteří se v rámci formování čs. zahraniční jednotky v SSSR hlásili jako dobrovolníci. Svou válečnou cestu nastoupil v Buzuluku a postupně jako dělostřelec prošel se Svobodovci tvrdými boji o Kyjev a Duklu až došel do Prahy. V rámci svého působení u 1. československého armádního sboru prošel krátce i 2. paradesantní brigádou, která se formovala v Jefremově. Přestože si vydobyl respekt a válečná ocenění jako dělostřelec, na své krátké angažmá u výsadkářů je pan plukovník náležitě hrdý. Jak před námi zavzpomínal, nadrilovaný boj muže proti muži nezapomněl a využil ho v kritické situaci i po válce. Jako mnoha jeho kamarádům, ani jemu se nevyhnulo perzekuování v 50. letech, kdy byl nedůstojně propuštěn z armády.

Pan plk. Jan Plovajko je od roku 1989 aktivní ve Vojenském sdružení rehabilitovaných, Československé obci legionářské a Českém svazu bojovníků za svobodu. Je nositelem řady československých i zahraničních válečných vyznamenání, včetně Čs. válečného kříže 1939, Čs. medaile za chrabrost, polského Válečného kříže, medaile Žukova a dalších. V roce 2010 obdržel z rukou prezidenta republiky Řád Bílého lva III. třídy vojenské skupiny.

Dnes žije pan plk. Jan Plovajko se svou velmi příjemnou chotí v Trutnově. Zde také u nich doma došlo ke slavnostnímu předání pamětní medaile k 70. výročí založení 2. paradesantní brigády v SSSR. Současně také pan plukovník převzal věrnou kopii „paraodznaku“ tohoto výsadkového útvaru naší zahraniční armády na východě. O tom, že si obou ocenění považuje, svědčí i fakt, že na fotografování doplnil oba odznaky i svým Řádem Bílého lva. Celé setkání proběhlo ve velmi příjemném duchu a v rodinné atmosféře. Pan plukovník je přes svůj úctyhodný věk 93 let velmi vitální a stále beseduje se studenty i dospělými posluchači o svých válečných zážitcích. Přesto jsme se právě s ohledem na jeho požehnaný věk rozhodli nečekat s oceněním na významná výročí. Každým dnem nám tito hrdinové nenávratně odchází a tak není nač čekat. Ostatně dlužíme my jim, ne opačně, výsadkáři a legionáři na své veterány nezapomínají.

za Klub výsadkových veteránů Ivan Dubec

za Jednotu ČsOL v Hradci Králové Radek Vorel, předseda

za Muzeum Podkrkonoší v Trutnově a Jednotu ČsOL v Ml. Boleslavi Ondřej Vašata