Výstavy ČsOL putují po Rusku dál

24. 3. 2015

Když Československá obec legionářská posílala v roce 2011 do Permu výstavu Československé legie v Rusku 1914–1920 málokdo věřil, že přečká první vystavování.

Zájem o ní byl ale nečekaný, a i proto byla následně zaslána do Ruska i druhá putovní výstava ČsOL o československých vojenských jednotkách na Východě v období 2. světové války. Díky nadstandardnímu přístupu a pomoci našich vojenských přidělenců tak byly obě výstavy v roce 2014 vystaveny nejenom v Ruské federaci, ale i prostřednictvím našeho velvyslanectví v Bělorusku také v Minsku a Brestu.

Na počátku letošního roku v souvislosti se 72. výročím bitvy o Stalingrad a s návštěvou velvyslance České republiky v Ruské federaci Vladimíra Remka ve Volgogradské oblasti byla 6. února 2015 v Muzeu diorámy bitvy u Stalingradu slavnostně zahájena putovní výstava ČsOL „Československé vojenské jednotky v SSSR 1942–1945“. Velvyslanec Vladimír Remek se při zahájení výstavy setkal s ruskými veterány druhé světové války, kteří se podíleli na osvobození Ostravy, Opavy a Prahy. Výstava zůstala v muzeu-panorama až do 23. února 2015, kdy se přesunula do muzea Paměti na Náměstí padlých bojovníků. Tam však nezůstala dlouho, neboť u příležitosti 72. výročí vystoupení našich vojáků v bitvě u Sokolova byla výstava přemístěna do muzea Velké vlastenecké války na Poklonné hoře v Moskvě. Zde ji velvyslanec Vladimír Remek otevřel dne 13. března 2015 za přítomnosti našeho vojenského přidělence a ruských veteránů druhé světové války.

V souvislosti s oslavami 70. výročí vítězství a návštěvou prezidenta ČR Miloše Zemana budou obě výstavy vystaveny v areálu našeho velvyslanectví v Moskvě a poté zamíří na Ural, kde se jich ujmou naši spolupracovníci z Permu a Jekatěrinburku.