Branné závody Legie a Battlefield jdou do finále!

10. 6. 2016

Soutěže, které důkladně prověří fyzickou zdatnost, důvtip i znalosti dětí, vyvrcholí ve dnech 14. a 15. června 2016 v pražských Vysočanech. V branném závodě LEGIE se o Pohár Náčelníka generálního štábu AČR utkají středoškolské týmy a v branném závodě BATTLEFIELD Jana Kubiše a Josefa Gabčíka o pohár Ministra obrany ČR budou bojovat týmy ze základních škol a ekvivalentu víceletých gymnázií.

Československá obec legionářská připravila již šestý ročník závodu Battlefield, který je inspirován náročným výcvikem československých parašutistů během druhé světové války. Regionálními koly letos prošlo v průběhu dvanácti kvalifikací 113 týmů z celé České republiky a 23 nejlepších se 15. června utká ve finále, jež je věnováno nejen sedmi hrdinům z Resslovy ulice, kteří 18. června 1942 vzdorovali více než stonásobné přesile nacistů, ale i dalším statečným členům domácího a zahraničního odboje. Podobně je tomu u třetího ročníku soutěže LEGIE, určené středoškolákům, jejíž finále proběhne 14. června. V ní změří síly 16 týmů, které se kvalifikovaly v průběhu dubna a května v osmi regionálních kolech za účasti 52 týmů z celé republiky. Středoškolská soutěž je tematicky zaměřena na události, které se odehrály právě před sto lety, konkrétně na zahájení činnosti Československé národní rady v Paříži a na vznik 1. československého střeleckého pluku v carském Rusku.

V obou závodech šestičlenné týmy mj. zdolávají vysoké překážky lanového centra, k čemuž využívají síly, odvahy i obratnosti, prokazují střeleckou pohotovost a vedou téměř reálný boj s využitím technologie simulátoru Battlefield live.  Neméně důležitou součástí soutěže jsou však i znalosti z historie, taktika a přirozený důvtip. Každé družstvo si před vlastním závodem musí připravit prezentaci k tématu. Odborná porota v průběhu soutěží vyhodnotí jejich zpracování a kvalitu.

Naše organizace soutěže pořádá ve spolupráci s lanovými centry PROUD, 43. výsadkovým praporem Chrudim, Vojenskou střední a Vyšší odbornou školou MO Moravská Třebová, kluby vojenské historie a dalšími subjekty, přičemž zájem mezi školáky, studenty a učiteli rok od roku roste. „Z regionálního závodu v Chrudimi se v průběhu let stala celorepubliková akce s více než dvanácti sty mladými účastníky,“ říká František Bobek, ředitel závodu a dodává: „Velkou radost máme z toho, že záštitu nad soutěžemi převzal opakovaně Ministr obrany ČR, Náčelník Generálního štábu AČR a letos prvně i Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.“  Nejlepší týmy si z rukou vzácných hostů převezmou medaile a nádherné skleněné poháry vyrobené světoznámou firmou Egermann. Pokud vše dobře dopadne, středeční vyhodnocení provede generálporučík Jaroslav Klemeš, člen paradesantní skupiny Platinum – Pewter, která během druhé světové války úspěšně působila v protektorátu.

Finále soutěže LEGIE, proběhne 14. června 2016 od 10:00 do 15:00 hod. a finále soutěže Battlefield, 15. června 2016 od 10:00 do 15:00 hod., obě v Lanovém centru Proud, Rubeška 7, Praha 9 – Vysočany.

 

Kontakt pro média: Miloš Borovička, tiskový mluvčí, borovicka@csol.cz, 602 519 828

František Bobek, ředitel závodu, bobek@csol.cz, 734 315 623

 

2016-06-14 - Finále LEGIE2016-06-15 -  Finále hry BATTLEFIELD