Celkové prvenství v letošním branném závodu Battlefield obhájili loňští vítězové

23. 9. 2016

Ukázat fyzickou zdatnost, blýsknout se znalostmi historie, zvolit správnou taktiku, ohromit logikou. A samozřejmě vyhrát. To byl cíl jednadvaceti družstev, která 15. června 2016 přijela do pražského Lanového centra Proud na finále celorepublikového branného závodu Battlefield Jana Kubiše a Josefa Gabčíka – pocta statečným z Resslovy ulice, nad nímž převzal záštitu ministr obrany Martin Stropnický a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

„Je docela zima a prší,“ posteskne si před zahájením závodů deváťačka Nela, která se svými kolegy z týmu Black and white přijela do hlavního města z Brna. „Na laně to bude hodně klouzat. Takže důležité je se na něm udržet a neudělat třeba rozštěp,“ směje se a dodává, že výhra v samotném finále závodu, který je inspirován náročným výcvikem československých parašutistů během druhé světové války, je pro ně velkou výzvou. „Účastnili jsme se už loni, ale z krajského kola jsme nepostoupili. Proto máme obrovskou radost, že to letos vyšlo,“ tvrdí.

 

Letos poprvé i v Ostravě

Závod Battlefield, který připravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s Armádou ČR, konkrétně se 43. výsadkovým praporem Chrudim, Vojenskou střední a Vyšší odbornou školou MO Moravská Třebová a také s kluby vojenské historie, se letos konal už pošesté. Určen je pro žáky základních škol a odpovídajícím stupňům víceletých gymnázií. A z původní regionální soutěže (1. ročník proběhl v Ležákách) se za tu dobu stal závod celorepublikový.

„Rok od roku je zájem škol o naši soutěž stále větší,“ pochvaluje si autor projektu a ředitel klání František Bobek a vypočítává: „Regionálními koly letos prošlo v průběhu dvanácti kvalifikací 113 týmů téměř z celé České republiky. Do finále postoupilo třiadvacet nejlepších.“

Že je závod Battlefield stále populárnější svědčí i to, že se do letošních krajských kol poprvé zapojila také Ostrava, kde se přihlásilo hned 120 žáků ostravských základních škol. A zatímco ostatní kola probíhala v lanových centrech, v moravské metropoli se v bojiště proměnilo pro tento druh soutěže naprosto unikátní místo – památkově chráněný industriální areál bývalých hutí, železáren a dolů Dolní Vítkovice. „Společně s ředitelem Krajského vojenského velitelství plukovníkem Hrabcem, který nám s organizací soutěže v Ostravě významně pomohl, jsme si říkali – proč ne? Vždyť k útokům na taková zařízení byli parašutisté také cvičení,“ vysvětluje výběr prostoru František Bobek.

 

Při sportovních disciplínách vojáci děti nešetří

Battlefiedl Jana Kubiše a Josefa Gabčíka je podle většiny zúčastněných akce vskutku ojedinělá. Soutěž totiž nespočívá jen v plnění sportovních disciplín jako je například střelba, silové soutěže, či zdolávání lezeckých překážek, při kterých instruktoři lanového centra ani vojáci děti opravdu nešetří, ale pro studenty je přínosná i z  hlediska získávání znalostí o naší nedávné historii. Je totiž věnována nejen sedmi hrdinům z Resslovy ulice, ale také všem dalším příslušníkům domácího a zahraničního odboje, kteří se v době nejhrubší nacistické totality zasloužili o osvobození naší vlasti.  Proto je jedním z důležitých úkolů pro každé družstvo zpracování prezentace na určené historické téma.

„Téma atentátu a boje v kryptě provází všechny ročníky soutěže, protože v sobě kloubí odvahu, odhodlání, důvtip, fyzickou zdatnost a kombinaci vlastností a dovedností, které mají jen výjimeční lidé,“ říká Miloš Borovička, člen klubu vojenské historie Rota Nazdar. Podle něj se každý rok objeví několik originálních prezentací. „Letos je tu velká koncentrace zajímavých jak výtvarně, tak po stránce odborné,“ pochvaluje si a dodává: „Velmi se mi například líbí parašutista, který visí na ramínku – krásné zpracování. Nebo se mi také líbí prezentace, která se nám nevešla k ostatním prezentacím a museli jsme ji instalovat na dřevěnou stěnu naproti, je totiž opravdu obrovská,“ podotýká Miloš Borovička.

 

Němci jí zastřelili tetu a strýce měsíc před koncem války

„Dávali jsme to dohromady zhruba deset dnů, na chodbě třetího patra naší školy. Když jsem třeba měla volnou hodinu, požádala jsem o uvolnění žáků, abychom mohli na tématu pracovat,“ popisuje vznik zmiňované obří prezentace učitelka dějepisu Mgr. Hana Chládková ze ZŠ a MŠ Bohuňovice v okrese Olomouc. „Děti se třeba zeptaly, co mají dělat, já řekla, že Heydricha. Vybraly fotky, zeptaly se, které by byly nejvhodnější, esteticky je umístily a pak dál psaly, kreslily, dolepovaly, domalovávaly…“

Důležitost té doby podle učitelky Chládkové její studenti chápou. „Důkladně jsme si vysvětlovali protektorát, postavení nejen Židů, ale i Čechů, jaké to je, když přijde gestapo a odvede maminku, tatínka a zastřelí je,“ vypráví dějepisářka. „Mně Němci měsíc před koncem války zastřelili tetu a strýce, protože nosili partyzánům jídlo. Zůstaly po nich 3 malé děti,“ vzpomíná paní Chládková a pokračuje: „Když jsme měli prezentaci hotovou, zeptala jsem se žáků, jestli by, kdyby se stalo něco hrozného, byli schopni udělat něco podobného jako Kubiš s Gabčíkem. Tři odpověděli ano. Parašutisté jsou pro ně opravdovými hrdiny.“

 

Pražáci obhájili loňské vítězství

I členové pražského týmu Maxa pro bimbasa, kteří minulý rok branný závod vyhráli, si dle svých slov dali na prezentaci opravdu záležet. „Hodně nám to dalo, pochopili jsme souvislosti. Třeba takový Čurda. Jak se šel udat. Všichni ho bereme jako největšího zrádce, ale my jsme si uvědomili i to, jaký byl na něj po provedeném atentátu na Heydricha vyvíjený nesmírný tlak. Že pro něj bylo hrozné, když sledoval, jak gestapo popravuje stovky nevinných lidí a spoustu dalších terorizuje. Takže i když jeho čin odsuzujeme, do určité míry ho dokážeme pochopit,“ zamýšlí se šestice kluků a děvčat, která nakonec v letošním finále obhájila loňské vítězství.

„Tento rok podle nás soutěžilo mnohem víc silných týmů. Proto bylo těžší nad nimi vyhrát,“ konstatují držitelé už druhého skleněného poháru vyrobeného v dílně světoznámé firmy Egermann.

Trofej pro vítěze si letos tým Maxa pro bimbasa převzal z rukou ředitele Odboru strategického rozvoje Sekce obranné politiky a strategie MO pana Ing. Radomíra Jahody, MSc., podle kterého dětem tento závod přináší nejen zábavu, ale i představu o tom, o čem v 70. a 80. letech byla branná výchova. „Nedávno jsme se účastnili semináře, kde jsme se bavili o přípravě států na krizové situace různého typu. Stát ale na ně může být připraven jen tak, jak jsou připraveni občané. Ty můžeme připravit v útlém věku, ve škole se to totiž ještě dá. Takže tento branný závod má určitě svůj význam,“ zkonstatoval Radomír Jahoda a všem, kteří se ve finále utkali, vzkázal: „Pohár dostalo sice jen jedno družstvo, ale vítězové jste všichni, kteří jste se zúčastnili.“

 

Celkové pořadí finálového kola

    1. Maxa pro bimbasa (ZŠ s RVJ a s RVTV Praha 4)
    2. Dream team 2 (ZŠ Včelákov)
    3. Stay silver (ZŠ Polabiny 1, Pardubice)
    4. Pacifisti (Církevní gymnázium Německého řádu, Olomouc)
    5. Naša partia (ZŠ a MŠ Ostrava – Zábřeh)
    6. Úžasňáci (Cyrilometodějské gymnasium, Brno)
    7. Lee-kum-kee (ZŠ Karla Čapka, Praha)
    8. Partizáni (ZŠ Rokytnice nad Jizerou)
    9. Gévéháčka (Gymnázium Václava Hraběte Hořovice)
    10. Chlupatý potvory (Buhuňovice 1: ZŠ Bohuňovice)
    11. Black widows (ZŠ Masarova, Brno)
    12. Žiboři (ZŠ Bílovice nad Svitavou)
    13. Hakuna matata (ZŠ s RVJ a s RVTV Praha 4)
    14. Dream team (Eko gymnázium Brno o.p.s.)
    15. Silver (ZŠ Pardubice, Štefánikova)
    16. Bohuňovice 2 (Buhuňovice 1: ZŠ Bohuňovice)
    17. F-Natic (ZŠ gen.Zdeňka Škarvady Ostrava-Poruba)
    18. Unicorns of love (ZŠ Litvínovská 600, Praha 9)
    19. Sekaná (ZŠ I. Sekaniny, Ostrava)
    20. Silver beta (ZŠ Polabiny 1, Pardubice)
    21. Black and white (ZŠ Úvoz, Brno)

text: Helena Vacková

foto: ses. Marcela Volfová